DISTRIBUIȚI

Consilierii locali gălăţeni au aprobat pe 15 mai, în şedinţă extraordinară, la propunerea primarului Ionuţ Pucheanu, ca 59 de localităţi din judeţ să poată depune, provizoriu, timp de trei luni, gunoiul menajer la depozitul conform al municipiului Galaţi.

Măsura vine după ce un număr de 56 de comune, oraşele Bereşti şi Târgu Bujor şi municipiul Tecuc nu mai au unde să transporte gunoiul menajer în urma refuzului operatorului privat al gropii ecologice de la Muchea, judeţul Brăila, de a prelungi contractul de depozitare cu localităţile respective.

De la începutul acestui an, cele 59 de localităţi au fost nevoite să transporte gunoiul menajer la groapa de gunoi din judeţul Brăila, din cauză că în judeţul Galaţi nu mai există o groapă conformă normelor europene. Singurul depozit de gunoi conform normelor europene este cel al municipiului Galaţi, realizat cu fonduri europene şi în care, în ultimii cinci ani, nu au putut depozita deşeuri decât administraţiile partenere în acest proiect, adică municipiul Galaţi şi comunele învecinate – Vânători, Şendreni, Braniştea, Smârdan şi Tuluceşti.

Consiliul Judeţean Galaţi derulează un proiect cu termen de finalizare în 2020, în proiect fiind prevăzută şi construcţia unui depozit conform şi unei staţii de sortare la Valea Mărului, obiective pe care autoritatea judeţeană speră să le poată finaliza mai devreme, în 2019.

Ca soluţie provizorie, CJ Galaţi a purtat discuţii cu CJ Vaslui, pentru ca deşeurile să fie depozitate la o groapă conformă, construită cu fonduri europene, în apropierea Bârladului, însă obiectivul încă nu este funcţional, pentru că nu a primit aviz de mediu.

“Până când acea groapă de gunoi va primi aviz de mediu, perioadă pe care o estimăm la trei luni, dar, la cum merg lucrurile în România, s-ar putea să fie chiar patru luni, propun să fiţi de acord ca deşeurile să fie depozitate la groapa de gunoi a municipiului Galaţi. Cantitatea de gunoi adusă lunar din judeţ nu va fi foarte mare şi nu va aduce la suprasaturaţie groapa de gunoi a oraşului. Lucrurile au ajuns în impas pentru cetăţenii din judeţul Galaţi şi nu-i putem lăsa în voia sorţii, este doar puţin din ce putem face pentru ei”, a dat asigurări primarul Ionuţ Pucheanu.