DISTRIBUIȚI

Adevărul care ne zbârleşte părul: noi cam avem un singur partid politic, al lor

Autor Cristian Timofte

Vorbim despre clasa noastră politică şi despre „vidarea de conţinut a structurilor democratice“. Daţi-i telefon lui nea’ Nelu!
Practic, avem o clasă politică unică, una singură, în mare majoritate semianalfabetă politic, dar cu cheag. Elita noastră politică este divizată în partide doar pentru a se realiza un simulacru de succesiune democratică care (să lăsăm cacofonia să-şi facă treaba) să asigure permanenţa la putere, la cârmă, la volan, la timonă. Iar hârjoneala dintre ei este doar pentru marcarea schimbării formale la conducerea administrativă, respectiv la putere. Totul în scopul unor interese locale mărunte (individuale sau de clan) şi al unor interese de mare anvergură din afara ţarii. În rest, resturi: inaugurări ruşinoase a câtorva kilometri de autostradă, inaugurări de closete la şcoli, câţiva zeci de lei la pensii şi alocaţii pentru copii, promisiuni de măşti şi un adevărat bal mascat cu tombolă. Să ne aducem aminte de statuia lui Corneliu Coposu, de papionul şi distincţia lui Ion Raţiu, or’ de decentul păcălit de sistem, Radu Câmpeanu. Vă mai aduceţi aminte de aceşti oameni politici reveniţi în România lui Iliescu ?! De verticalitatea lor politică? Despre regele Mihai ar fi mai multe de zis, dar niciodată un român, în toată istoria noastră, nu a fost condus pe ultimul drum de atâta amar de omenire cum a fost el. (Poate Iliescu, cine ştie?!)
Azi avem un Orban, pe care nu stă bine nici un fel de „costum, urmaşul caricatural al elegantului Brătianu (care se zvârcoleşte în mormânt), un Ciolacu, urmaşul lui Dragnea (care pescuieşte la puşcărie), marioneta Barna, un ciudat care pierde programatic (?!!) tot ce ar putea câştiga ideea de nişă pentru sânge de politician tânăr, un Ponta, etern mic (în fapt un Titulescu plagiat), un vorbăreţ urmărit de ghinion, un Băsescu, curvă bătrână cu gâtul strâmb, tuşind tabagic, care nu va muri acasă, ci cu capul pe masa unui restaurant din umbră al securităţii, or în direct, la un post Tv, iar la etc. intră omul pe care l-a ajuns blestemul celor cinci neveste. Toţi fiind, parcă, nişte copii degeneraţi ai tătucului Iliescu, cu virusul partidului unic în plămâni.
Toţi se vor simţi obligaţi, toţi vor trebui să meargă la înmormântarea acestuia, toţi ar trebui să-i aducă coroane şi jerbe de flori. Dar, se pare, nonagenarul Iliescu este nemuritor. Fiindcă şi în tura asta, din 27 septembrie 2020, ca în ultimii 30 de ani, vor câştiga urmaşii lui nea’ Nelu. Vor câştiga, din nou, nu cei mai oneşti, ci cei mai orientaţi. Ăştia suntem noi, electorii din România, aşa defilăm! Doamne Ajută!
Un prim argument irefutabil
Sună bine, pe româneşte, (cuvântul în sine), absolut convingător, de necombătut: vorbim despre acel Referendum din 22 noiembrie 2009, pentru trecerea la parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari care, ştie toată lumea, sunt cam mulţi, cam prea mulţi şi…, în fine, cheltuitori. A fost un referendum consultativ (nu decizional), iar potrivit datelor finale ale BEC, 72,32% (6.740.213) dintre românii prezenţi la vot s-au exprimat în favoarea trecerii la un parlament unicameral. Şi ce-i cu asta?! Deşi validat, acest referendum nu a fost implementat niciodată. Au trecut aproape 10 ani de-atunci, iar noi am rămas cu o stare de păcăleală irefutabilă şi ne tot întrebăm, irefutaţi în orgoliile noastre de alegători, de ce dracu’ ne-am mai deranjat la Referendum?! Să ştampilăm şi pe celălalt buletin? Se pare că da. A fost un şpil (din germ. Spiel), un aranjament.
Poveşti de pe la alţii
Citim tot felul de aiureli cu oameni politici de prin alte ţări, mai de pe la vest. Cică reprezentantul Irlandei în Comisia Europeană, Phil Hogan, şi-a dat recent demisia după ce a încălcat regulile antiepidemice prin participarea la un controversat dineu organizat de un club de golf. Ursula von der Leyen i-a mulţumit pentru activitate şi gata, a fost înlocuit, totul s-a terminat elegant. Presupun că a ascultat-o, în viu, acolo, la UE, şi elegantul Rareş Bogdan, organizator al unei paranghelii antiepidemice pentru fie-sa. Dar el, român fiind, a băgat capul în nisip, ca struţul. Unde, acolo, în nisipul disipării de tip românesc, şi-a întâlnit mai mulţi colegi de partid şi din guvern, la un whisky mic (acela, aia, ăia). Mai citim despre primari de prin ţările nordice care merg cu bicicleta la primărie, la slujbă, unii renunţând chiar să fie retribuiţi, în comparaţie cu ” la noi”, unde dacă n-ai maşină tare, şofer şi amantă angajată, eşti un prost, în fine, despre tot felul de politicieni dăruiţi, care administrează viaţa alegătorilor, onorându-şi funcţia în care au fost desemnaţi de concetăţeni. Poate sunt doar poveşti, cine ştie?!
Promisiuni electorale locale
Zilnic, dimineaţa, pe strada din faţa blocului, în Mărăţei, avem parte de o defilare interesantă: cinci, şapte inşi oarecum adulţi, tineri în maiouri şi tricouri colorate, şi mai multe tinere în fuste largi, câteva gravide deja, împingând trei, patru cărucioare pentru copii, în care sunt bebeluşi, alaiul fiind completat, normal, de mai mulţi puradei gălăgioşi, pedeştri. Zilnic. Normal, merg pe partea carosabilă, încurcând circulaţia şi refuzând zgomotos mersul normal, pe trotuar. Aşa sunt ei! Se vede că au deja şcoala vestului şi presupunem că se îndreaptă către centru oraşului, către „un viitor amfiteatru modern care ar urma să fie pus la dispoziţie tuturor celor care doresc să organizeze manifestări cultural-artistice sau serbări şcolare, dar va avea şi destinaţie de relaxare pentru copii şi părinţi“. Sau, poate, cine ştie, se îndreaptă către şcolile din Piatra care sunt deja o mare urgenţă. „şcolile, extremă urgenţă! Vrem un comandament de acţiune la nivel judeţean!“.
Tot dimineaţa, un vecin de la blocul celălalt, un bărbat în puterea vârstei, iese de câteva zile încoace pe alei şi caută, cu ochii în pământ, învins, chiştoace de ţigări. Este, deocamdată, proprietar de apartament, are nevastă, copii, datorii la bănci şi întreţinere. Avea o slujbă bună, dar nu mai are. Acum, jenat, cu mâinile în buzunare, cu privirea în pământ, caută chiştoace.
La ţară, tanti Rodica a călcat strâmb pe un podeţ şi şi-a scrântit rău piciorul. Ar da telefon la 112, să vină să o ia salvarea, dar este o femeie înţeleaptă, cu net acasă, are şi televizor. Unde mama naibii or duce-o cu piciorul ei bolnav, că toate-s ocupate de Covid. Îşi înfăşoară o foaie de varză pe beteşug. Poate-o trece!
Practic, avem o clasă politică unică
Ca la fotbal, echipele în tricouri galbene şi chiloţi albaştri, contra echipelor în tricouri albe, portocalii, negre, cu chiloţii aferenţi, mulţi dintre jucătorii promovaţi fiind mutălăi ajunşi în faţă, agramaţi, recitând cu greutate texte făcute de cei din spate, dar cu bani la teşcherea. Şefi, cu oarece avere pusă la bătaie, fiindcă orice campanie electorală costă o groază de parale. La noi te costă locul pe liste, este deja o banalitate, orice funcţie te costă, de consilier, de primar, de parlamentar, de europarlamentar, cea mai scumpă fiind cea de ministru. Nu ştiaţi?! Echipele lor, găştile lor care vor să emane entuziasm printre concetăţeni, din patru în patru ani, cam seamănă între ele, se înghesuie prin piaţă, pe bulevardul Traian, printre ruinele oraşului Bicaz, se pozează prin faţa primăriilor sau a Consiliului Judeţean. Or, cel mai tare, simbolic, la Turn, un fel de exprimare a bărbăţiei, nu mai zicem altceva. E ca la fotbal, ca miticii din Liga lui Mitică.
Al doilea argument irefutabil: izmenele
Vorbim aici despre traseismul politic, un argument tare de tot pentru teoria acestui partid unic, al LOR. Expresia neaoşă: „ca băşina prin izmene“, am mai folosit-o noi, dar este definiţia irefutabilă a traseismului politic. Cine a trădat, cu siguranţă o va mai face. Care este interesul lor? Ei arată cu degetul către popor, către cei care i-au ales sub o siglă sau alta, au, cred ei, această acoperire. Chestia tristă e că toţi apelează la cam aceleaşi argumente, le aruncă în spaţiul public, îşi pun poza, o altă poză, pe alt fond electoral, se înscriu pe liste şi continuă alergarea, Fără nici o jenă. Dacă ar fi cine spun ei că sunt, ar lua un taxi, de beţi ce sunt ei de putere, şi s-ar duce acasă, ar mânca o ciorbă de perişoare, cu nasul în farfurie, apoi s-ar duce la baie. S-ar uita atent în oglindă şi ar fi oarecum mulţumiţi de faptul că au avut tăria să vină acasă, să fie oameni de caracter şi să renunţe. Dar ei nu fac asta, sunt hămesiţi, nu le mai ajunge, le place, îşi pun masca, îşi scot masca, fiindcă ăştia sunt ei: politicieni ai României.
Repet: elita noastră politică este divizată în partide doar pentru a se realiza un simulacru de succesiune democratică care să asigure permanenţa la putere. Vor câştiga, din nou, nu cei mai oneşti, ci cei mai orientaţi. Poate, printre aleşi, se vor strecura şi câţiva candidaţi cinstiţi, nu zic nu, brava lor, dar, în foarte scurt timp vor fi mâncaţi de sistem, de acest partid unic creat de cine credeţi?! Daţi-i telefon! Nea’ Nelu încă nu a murit.
Prevăd o prezenţă la vot cu minim istoric, dar şi o infectare maximă care ne va băga, din nou, în carantină. Doamne Ajută!