DISTRIBUIȚI

Bună seara stimați cititori ai publicației www. ziarulrealitatea.ro… întâmpinându-vă la sfârșit de an cu minunata veste … Hristos s-a Născut!
Suntem Afdam și … și Cfaim, umilii dumneavoastră corespondenți și analiști de politică internă și internațională ai Agenției de Știri – Tsev Dron Ed Atezag … constatând dragă Afdame că ne aflăm în zilele binecuvântate ale Sfintei Sărbători a Nașterii Domnului și la câteva zile înainte de finalul anului 2020.
Da într-adevăr … Bunul Dumnezeu ne-a oferit încă odată harul ca să ne apropiem de Fiul Său Unul Născut la Bethleem, într-un nou final de an. Să recapitulăm ca la școală lecțiile pe care le-am învățat … sau nu, … să tragem linie și să ne aflăm în conștiință notele pe care le merităm.
Trecem în noul an vrând să aflăm … dacă am promovat examenele acestui an, sau am rămas cu restanțe pe care trebuie să le luăm … și din păcate dragă Cfaime … foarte mulți semeni de-ai noștri au pierdut lupta cu viața … Dumnezeu să-i ierte și să-I odihnească în Pace!
A trebuit să intre la noi în casă un virus ucigaș ca să realizăm … pentru a nu știu câta oară … că nu suntem veșnici pe pământ … că va sosi o zi în care va trebui să dăm socoteală de modul în care ne-am gestionat harurile pe care le-am primit de la cei de sus; un virus care ne-a speriat și care ne-a scos din zona de confort sufletesc în care ne-am instalat țintind parcă o nemurire vremelnică … pământeană.
Da Afdame, ne aflăm într-un moment de criză al umanității, unul din nenumăratele momente … mai mult sau mai puțin vizibile, … în care omul este pus să aleagă de propria conștiință între bine și rău, între binecuvântare sau blestem, acest videoeditorial dorind să prezinte alegeri corecte de viață, prin care semeni de-ai noștri le-au făcut din dragoste față de aproapele, față de comunitate … de ce nu … față de Dumnezeu.
Am vizionat aseară dragă prietene … pe internet, un reportaj în care copii de la Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 din Carei … i-au cântat Pruncului ISUS Nou Născut la Bethleem, într-o manieră mai puțin obișnuită: prin telefon, tabletă sau laptop … și prin intermediul SKYPE au intrpretat cântecele și au recitat poezii, toate aceste momente ajungând în cele din urmă la noi în suflete și-n case prin intermediul internetului.
M-a impresionat atât de mult gestul acelor copii, susținuți de părinți și de doamnele educatoare, încât am luat legătura cu doamna profesor pentru învățământul preșcolar Nela Buzura Berar, director la Grădinița cu Program Prelungit Nr. 3 din Carei, unitate de învățământ preșcolar de care aparține și grădinița cu pricina, care mi-a comunicat că acolo în Carei își desfășoară activitatea cadre didactice care se ocupă cu toată dragostea și pasinuea de copiii din acele grădinițe.
Astfel, Grădinița nr. 3 are în coordonare și alte trei structuri: G.P.P. 2, G.P.P. 4 și G.P.P. 8, în care funcționează 13 grupe cu 291 copii, 25 educatoare calificate, din care: 22 au gradul didactic I, o doamnă educatoare cu gradul II și alte două doamne educatoare cu definitivat, toate înscrise pentru gradul următor superior, un consilier școlar, un contabil și un administrator, dar și alte 13 persoane angajate pe post de personal nedidactic.
Da … e interesant dragă Cfaime ceea ce ne spui … mai ales că ne aflăm într-un an complicat, în care mutațiile sociale și schimbările vieții cotidiene ale tuturor românilor și nu numai, (schimbări generate de apariția și dezvoltarea virusului SARS – CoV – 2), au atins în mod fundamental și domeniul sistemului de educație din România și … cu toate acestea … iată că aceste unități de învățământ preșcolar din Carei, cu toate că au fost nevoite în cel mai scurt timp să-și schimbe strategia de lucru cu copiii, să se adapteze la situații și schimbări extreme care până în acest an păreau de neconceput sau de realizat, … au reușit … și se cuvine să-i și numim pe acești copii care au spart barierele convenționalului și faptului aparent imposibil de realizat: Anamaria Lupșa; Delia Cristea; Jesica Covaci; Lazăr Silaghi; Anastasia Balogh; Giulia Druță, Francesca Farcaș, Matei Marian Ioan, Juhász Hanna; Anamaria Trif și Horea Lincar; Carla Marcu; dar și pe educatoarele care i-au pregătit și i-au coordonat în realizarea acestui moment: doamnele profesoare pentru învățământul preșcolar Ioana Rusu, Daniela Bud, Sajtos Amelia, David Henriette, Szucs Judith și Czier Hajnalka.
Ne aflăm la sfârșit de an stimați cititori … și la această schimbare de gardă se cuvine să-L rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ofere Lumină și Sens în acest capăt de drum numit 2020.
Lumină ca să nu bâjbâim prin întunecimile deznădejdii și Sens în a înțelege ce trebuie să facem spre a nu rătăci … și așa cum acești copii de grădiniță au avut curajul de a-L lăuda pe Dumnezeu într-un mod neobișnuit, așa și noi să găsim cele mai bune răspunsuri la provocările noului An.
La Mulți Ani!
Valeriu Ioan