DISTRIBUIȚI

Spuneam în editorialul trecut că nu sunt comunist, bolșevic sau neo-marxist. Părinții mei nu au fost torționari sau potentați comuniști. Ba mai mult tata a suferit destul de pe urma securiștilor. Nu mă legitimez însă cu suferința lui pentru a câștiga simpatia cuiva. Chiar dacă numărul detractorilor de când practic jurnalismul de investigație, specializarea mea, a crescut considerabil, mai ales în ultimele trei decenii de spălare a creierelor. Încă de pe timpul național-caușismuui s-a început reabilitarea discretă a virtuosului trecut românesc acreditându-se ideea că doar soveticii erau vinovați de cele rele. Ca și cum sovieticii ar fi fost vinovați de țăranii schingiuți la 1907, de muncitorii trecuți prin focul mitralierei în decembrie 1918, de Lupeni ’29 etc. etc. etc. – un șir lung de violențe care doar au prefigurat ceea ce au făcut kominterniștii noștri. A sosit vremea să recunoaștem că de fapt violența socială și politică e o trăsătură intrinsecă a primei jumătăți de secol XX, care a traversat ca un fir roșu societatea noastră. Chiar dacă erau tâmpiți, asemenea teroriștilor ISIS de azi, oamenii ăia aveau un crez și o suferință. Poate că într-un sistem normal de reabilitare chiar ar fi renunțat la fanatismul lor. Nici un om nu trebuie batjocorit pentru că la un moment a luat-o pe o cale greșită. Acum avem rolul, la fel ca mulți destupați ai vremii, să deschidem Cutia Pandorei. Voi continua, cu riscurile de rigoare. Deși munca pentru adevăr într-o societate ca a noastră este extrem de complicată. Anul asta aniversăm 70 de ani de comunism. Ce sperăm să culegem de la oameni educați să nu gândească ? Turma să trăiască. Nu judec pe nimeni, doar expunem corect acțiunile indiferent de motivația lor. V-am dovedit că am suficientă coloană vertebrală cred până acum. Mai ales că am parte printre adversari și de unii securiști care având televiziuni spun că sunt mai buni decât alții. Avem și noi prin zonă câțiva. Nu le ai ce le cere. Dar continui pentru că nu sunt singur. Cei care mă făceau ieri legionar au plecat în origine fugind în țări mai calde. Cine își mai amintește de câțiva boi, de genul Marian Ganea sau de ‘’patriotul’’ Mihail Gălățanu care scria în versuri că se deschide la prohab pentru a se pișa pe Români? Nici măcar Elefantul cu Breton, Alex Ștefănescu, care-l susținea pe ultimul sa ia premiul Academiei Române. Personaje de acest tip ar vrea să afirm că până la urmă toată lumea va fi victimă și nimeni torturat. N-am susținut că toți cei 4 milioane de membri ai pcr au fost ticăloși. Până la urmă e adevărat că istoria o scriu învingătorii, dar asta nu înseamnă că orice istoric merită să fie luat în seamă. Cum a fi anti-fascist nu te face comunist, după cum a fi anti-comunist nu te face neapărat democrat. Comuniștii și fasciștii (printre care și legionarii) sunt în egală măsură inamicii democrației. România nu ar trebui să mai voteze în veci socialismul!
Dar vedem că Lenin e adânc înrădăcinat în ADN-ul românesc.
Tovarăși partidul vă vrea tot așa fanatici, cu prejudecăți, gata să închideți gura celor ce nu sunt de acord cu dumneavoastră, activiști adevărați. Pauker, Dej, Ceaușescu, Pătrășcanu ar fi mândri de voi.
Urâți în continuare mințile luminate, valorile familiale, urâți în continuare iubirea față de țara voastră, urâți în continuare valorile iudeo-creștine. Nu mai zic nimic. Ce-a fost, a fost. Ce este acum, conteaza. Mulți, mai ales în ultima vreme, și-au dat arama pe fațăa cu mine. Eu rămân însă Zen că am treabă pe aici. Hoardele ăstea de securistoizi mă vor urmări toată viața, trebuie să mă obișnuiesc cu asta, vrând-nevrând. Parcă s-au înmulțit de o vreme. Voi da exemple concrete, unele nume surpriză. Bagă rușii bani grei în capuri de dovleac. Practic s-au bolunzit destui. Foști și mai ales actuali. Dacă nu le merge furtul sau înșelăciunea aici, fug departe de țarină. Mai avem trolli dintre frunze. E plin de trolli printre frunze. Și în politică. De la Charlie Chaplin încoace (cel puțin) cînd ”artiștii” se bagă în istorie și politică iese kk. De aceea nu prea mai citesc literatură – realitatea e mult mai interesantă. Ce țară tristă am ajuns… Și pe plaiurile gălățene sunt câțiva frați siamezi ai lui Dan Puric ce are incă o capacitate periculoasă de a capta și convinge mare parte din intelectualitatea care îi urmărește „simpozioanele exibiționiste” în care maschează dorința de a transmite un anume grad de naționalism, sub masca căruia se ascunde de fapt un naționalism extremist, la fel de periculos ca orice mișcare extremistă de oricare parte s-ar afla ea – stânga/dreapta. Asta într-o țară tristă în care educația și cultura au fost demult și sistematic îngropate. Pare că românul nu mai gândește demult cu mintea lui și comod, se alătură efectului de turmă Ăsta i rezultatul! Adevărul este (ca întotdeauna) undeva la mijloc. Dacă scopul multora este să facă valuri, reușesc cu brio. Problema cancerului românesc e că își idolatrizează călăii ceea ce în momente ca ăstea e destul de jenant. Creștinismul și tradiționalismul nu sunt valori. Dacă ești creștin nu înseamnă că ești neapărat mai bun. Cele mai multe atrocități s-au comis în numele lui Dumnezeu tocmai de cei mai pioși creștini. Și în timpul comunismului foarte mulți preoți erau informatori ai Securității.
POMPILIU COMȘA