DISTRIBUIȚI

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sunt solicitate de cel în cauză. Liviu Dragnea n-ar fi primul lider politic autohton care ar rămâne fără viză pentru SUA.
În cercurile politice se vorbește de mai multă vreme că Liviu Dragnea nu mai are viză de intrare în Statele Unite. Fostul premier Victor Ponta a spus că liderul PSD ar fi vrut să meargă în Statele Unite cu Viorica Dăncilă la sfârșitul săptămânii trecute, că ar fi cerut viză pentru această călătorie și că ar fi fost refuzat.
La întrebarea dacă Liviu Dragnea are sau nu viză pentru a călători în America, Ambasada Statelor Unite la București a răspuns postului de radio Europa Liberă că „nu comentează cazuri individuale privind vizele”. Pe de altă parte, Dragnea refuză să clarifice această problemă, semn că lucrurile ar putea să nu fie neapărat în favoarea lui

Actualul lider PSD nu ar fi primul politician cu rang înalt care și-ar pierde dreptul de călătorie în SUA. Americanii i-au retras viza fostului prim-ministru Adrian Năstase în 2012 înainte chiar să fi fost condamnat, iar opinia publică a aflat chiar de la el ce i s-a întâmplat.

Statele Unite revocă frecvent vize deja acordate, adesea chiar fără explicații, acestea fiind furnizate doar dacă sunt solicitate de cel în cauză. De-a lungul anilor, miniștri central și sud-americani, din Jamaica și Republica Dominicană, dar și un guvernator din India, și-au văzut suprimat dreptul de a călători în Statele Unite. Măsura este însă provizorie și reversibilă.
Nu e prima data când Victor Ponta susține că liderul PSD nu mai poate merge în Statele Unite. Fostul șef de guvern a declarat încă din toamna anului 2017, după ce Departamentul de Stat de la Washington s-a arătat îngrijorat că Parlamentul României mizează pe o legislație care ”ar putea afecta independența sistemului judiciar”.

Apoi, acum un an, o investigație apărută în Statele Unite sugera între altele că invitarea liderului PSD, Liviu Dragnea la ceremonia de investire a președintelui american Donald Trump ar fi fost cumpărată prin lobbyistul Elliot Broidy și că imediat după această ceremonie, lobbyistul și-ar fi deschis o filială în România: Cirinus Defense SRL, al cărei acționar cu 99% este Cirinus LLC, firma specializată în servicii high tech pentru armată, deținută de Broidy.

McClatchydc.com descrie pe larg contextual: ”în ce-l privește pe Broidy, invitarea românilor (Liviu Dragnea și premierul de atunci Sorin Grindeanu) la ceremonia de inaugurare pare sa fi fost una din numeroasele metode în încercarea de a câștiga mai multe contracte acasă și în străinătate pentru o companie specializata în contracte militare, Circinus LLC, pe care a cumpărat-o discret in 2015”.
Retragerea vizei americane sau neacordarea ei poate avea legătură cu anchete juridice aflate în derulare, cu cereri ale parchetului sau cu alte detalii legate de integritatea solicitantului. Liviu Dragnea are două dosare penale, unul aflat în lucru la procurorii anticorupție privitor la Tel Drum și celălalt în pronunțare la Înalta Curte în care a primit în primă instanță trei ani și jumătate de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu.

Mutarea ambasadei României la Ierusalim, un gest disperat
Expertul în probleme de securitate Iulian Fota spune că până și anunțul privind mutarea ambasadei României la Ierusalim este un semn că Dragnea a rămas într-adevăr fără viză, fiind un gest disperat al lui Liviu Dragnea de a câștiga bunăvoința Statelor Unite pentru campania electorală care urmează.

“Gândiți-vă că domnul Dragnea este într-o situație disperată. El nu are viză de Statele Unite. Sunt voci foarte importante, grele care spun şi poate că aici şi noi ne-am putea lămuri în zilele următoare, că domnului Liviu Dragnea i s-a ridicat viza de Statele Unite. Asta mi se pare un lucru foarte interesant.
Mai ales că avem o antiteză între acea fotografie faimoasă în care domnul Dragnea dădea mâna cu domnul Trump şi apoi această chestiune cu ridicarea vizei de către Statele Unite. Asta îți arată o schimbare la 180 de grade şi că gest disperat, dar disperarea a dus la costuri pentru România de câștigare a unei relații cu SUA pentru a contrabalansa izolarea asta internațională în care PSD se află pe linia cu UE şi Bruxelles-ul, inclusiv cu Partidul Socialist. În perspectiva celor două campanii care vin a făcut gestul acesta.

Uitați-vă care este miza. S-a încercat o schemă de-asta românească, ca la Teleorman. A crezut că așa cum rezolvi lucrurile la Teleorman le rezolvi şi în politica internațională. O să ne coste pe toți,” a spus fostul consilier prezidențial pentru securitate națională Iulian Fota la Digi24.