DISTRIBUIȚI

Europeniza-m-aș și n-am cui!
de George Lixandru
De când cu referendumul pentru famiglie, tot PSD-ul a fost și este cu reforma în gură. Și se jură că nu mai fură, dar îl tot prindem cu grațierea în gură. Altfel, teatrul de ieri din CExN al PSD nu a făcut altceva decât să ascundă sub preș ce se va întâmpla cu Constituția României. Că referendumul din 6 și 7 octombrie va hăcui această constituție. Că după aceste zile vom rămâne definitiv cu aceste hidoase personaje politice şi fără speranțele pe care încă ni le mai legăm de unii dintre ei. Iar lucrul acesta este valabil şi la PSD, şi la PNL, şi la PMP, ALDE ori UDMR.
Așadar, în ultima vreme, ni se tot arată cu disperare tentativele unora de reforma PSD. Pesediștii – vezi, Doamne! – sunt de-a dreptul copleșiți și interesați de aceste încercări. Totodată, unii consideră că demonstrațiile de stradă sunt lovituri de stat. În consecință, au tradus fluierăturile şi huiduielile demonstranților într-un țintar de evaluare a candidaților. Ești fluierat cu îndârjire, ești bun pentru un PSD deja reformat. Adică pentru a fi inclus în noul partid care își propune să militeze pentru programul de furat şi diversiune al lui Liviu Dragnea.

Liderii PSD pregătesc astfel un nou cod de conduită pentru membrii săi. Liviu Dragnea vrea ca fiecare candidat de pe lista pentru guvern să fie validat doar de el. Adică probălit. Pentru a nu se trezi dați afară din partid, candidații trebuie să treacă de proba cu Belina. Nu trec, să vină următorul! Se vrea, în modul acesta, o cernere a viitorilor pesediști reformați. Cei care visează puterea vor fi trecuți prin colții criteriilor de integritate famiglială.

Citește și: CExN-ul lui Dragnea, în trei cuvinte: grațiere, grațiere, grațiere
Trec ei de criteriul amnistie, au anumite contracte şi o relație incestuoasă cu statul, sunt full de incompatibilitate şi de conflicte de interese, riscă să pice la atitudini non-discriminatorii sau la lipsa datoriilor la buget. Și dacă nu își rup gâtul la nici una dintre acestea, pac, dau piept cu criteriul ”original sau plagiat”, fără să știe că toți sunt câte o copie fidelă a celuilalt, adică un plagiat social grosolan al unei societăți intrate într-o decadență democratică. Și, în sfârșit, trec şi de eventuale probleme penale. Sunt apoi buni pentru viitorul României!

Cum va arăta un pesedist reformat, bun de pus pe listă după trecerea prin chinul celor 10 criterii? Un român cu tuleiele abia răsărite, la început de drum, cu mintea zburând la mierea prăduielilor, la putere şi la atingerea intereselor personale. Adică un novice bine pungășit. Există oare pesediști care să își sacrifice viața şi cariera de dragul unor interese comunitare? Probabil că mentalul nostru oarecum proletar şi egalitarist să își imagineze că în rândurile PSD se află sute şi mii de asemenea oameni tineri. Eu unul nu cred că se găsesc mai mult decât degetele unui om la mâini şi la picioare.

Citește și: Penali din toate partidele, uniți-vă! Gheorghe Falcă, primarul liberal al Aradului, a invalidat aproape 21.000 de semnături „Fără penali”
Poate că, după ce vor fi pus lupa pe tot efectivul partidului, găsesc 2-3 pe la Tulcea şi Buzău, pe la Suceava şi naiba-n praznic. În rest, toți pesediștii vor să fie niște Dragnea, niște Paul Stănescu şi niște Marian Oprișan, niște Teodorești la capătul undiței de pescuit în Deltă sau la ieșirea din mare, așteptați de camere de filmat şi de femei languroase. Poate alții se vor chiar primărițe de București, în costume fine şi scumpe, cu mașini bune, cu case luxoase şi în vacanțe pe te miri unde. Sau chiar mai mult, deși o mare parte s-ar mulțumi şi cu jumătate din reușita economică a acestora şi, eventual, la sfârșit de carieră, la fel de respectabili ca oricare dintre Iliești.

De-a lungul vremii, am cunoscut cel puțin câteva odrasle ale mahărilor din PSD. Toți, dar absolut toți aveau comportamentul celor pomeniți mai sus şi se raportau numai la reușitele acestora. Pentru asta s-au apucat de politică şi cu asemenea gânduri au pornit pe urmele tăticilor lor. Nici unul nu mi-a vorbit de un proiect generos, vital pentru o comunitate sau pentru populația României.

Din păcate, cu așa zisul ultim scandal din PSD ne aflăm în fața unei minunate manipulări trâmbițate de postaci pesediști şi amplificate de televiziuni. Cei aproape 30 de ani au mutilat modelul moral şi portretul omului de succes. Fabrica de oameni noi şi curați din România s-a oprit odată cu propaganda Partidului Comunist Român. Iar altă tehnică de identificat patrioți înflăcărați încă n-am descoperit.

Totuși, nenorocirea e alta! Că vorbim de reformarea PSD fără să realizăm că în fapt ascundem sub preș ce se va întâmpla cu Constituția României. Că referendumul din 6 și 7 octombrie va hăcui această constituție. Că după aceste zile vom rămâne definitiv cu aceste hidoase personaje politice şi fără speranțele pe care încă ni le mai legăm de unii dintre ei. Iar lucrul acesta este valabil şi la PSD, şi la PNL, şi la PMP, ALDE ori UDMR.