DISTRIBUIȚI

A fost adoptată o nouă OUG privind legile justiției. Ce spune ministrul justiției despre modificări
de GEORGE LIXANDRU
Guvernul Dragncilă s-a reunit în această dimineață de la ora 09:00, adoptând, printre altele, și o Ordonanță de Urgenţă privind cele trei legi ale justiției – vezi, Doamne! – pentru a le pune în acord cu observațiile Comisiei de la Veneția, a anunțat ministrul Justiției.
Tudorel Toader, ministrul Justiției, a făcut următoarele declarații de presă:

Pentru corelarea prevederilor celor 3 legi, pentru preluare unora dintre recomandările Comisiei de la Veneția, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta ordonanță de urgență.
Noi considerăm că modificările aduse legilor justiției se vor dovedi benefice pentru activitatea justiției, pentru cetățeni.
N-am mers la Comisia de la Veneția pentru a negocia soluțiile din OUG.
Citește și: Insula Mare a Brăilei, locul în care șeicii huzuresc pe banii românilor
N-am mers la sediul Comisiei de la Veneția pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenții din țară.
Legile Justiției sunt și ele perfectibile. Probabil ni se vor cere și alte modificări. Închei spunând că am mers de 2 ori la întâlnirile Comisiei de la Veneția, spunând că nu m-am dus să cer aprobare, avizare, ci ca să discutăm coordonatele noi.
Joi merg la Veneția și se va dezbate și această OUG care va fi integrată. Speranța mea este ca în avizul final să se ia act de faptul că fie și parțial România se racordează la standardele europene din această perspectivă a legilor justiției.
Cam astea au fost remarcile lui Tudorel, ministrul justiției. Seci și tupeiste!

Cele trei legi ale justiției sunt:
– Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor
– Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară
– Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

După şedinţa de Guvern de luni, Dăncilă, șefa Executivului, va pleca într-o vizită în Turcia, unde se va sta până miercuri, precum şi în Emiratele Arabe Unite.