DISTRIBUIȚI

Multe persoane confundă gripa sau viroza cu o simplă răceală, fără a ține cont de implicațiile serioase pe care le pot avea aceste boli infecțioase asupra sănătății.

Gripa debutează cu febră mare, dureri musculare și frisoane
Gripa este o boală infecţioasă acută a căilor respiratorii superioare, foarte contagioasă, cauzată in general de virusul gripal A sau B, care apare in izbucniri epidemicr, în sezonul rece. Infecţia gripală poate afecta orice persoană, însă copiii, bătrânii, persoanele cu imunodeficiențe și bolnavii care suferă de boli cronice au un risc mai mare de a dezvolta forme clinice mai severe sau complicații, fapt pentru care li se recomandă vaccinarea antigripală.
Debutul este uneori brutal, cu frisoane, febră de 39-40 grade C, dureri musculare și articulare, dureri de cap, dureri ale ochilor la mişcare și apăsare (semn caracteristic pentru gripă), dureri de spate, leșin, somnolenţă, oboseală, senzație de nas înfundat, tuse uscată, răguşeală, lipsa poftei de mâncare, greaţă, dureri de gât, vărsături, rareori diaree.
Tratamentul gripei este simptomatic şi igieno-dietetic
Nu există niciun tratament specific gripei, pentru că această infecţie este într-o continuă transformare. Din cauza modificărilor permanente, virusul gripal pune în imponsibilitate crearea anticorpilor de către organism. Însă, există câteva măsuri de prevenție de care este bine să ții cont:
– Se recomandă repaus la pat intr-o camera bine aerisită, fără aglomeraţie,pentru a evita riscul de suprainfecţie bacteriană.
– Este necesară o hidratare corespunzătoare, în jur de 2,5 l pe zi de ceai, compot, suc de fructe, supă. Se consumă călduţe , nu fierbinţi.
– Evitarea, pe cât posibil, a contactului cu persoanele bolnave.
– Spălarea mâinilor tot timpul, mai ales după suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave.
– Pacientul se izolează de restul familiei într-o cameră luminoasă, aerisită, suficient de încălzită (24 -26 grade Celsius).
– În caz de tuse sau strănut, bolnavul va folosi batiste igienice.
Vaccinarea antigripală, cea mai eficienta metoda de protectie antigripală
Această metodă este necesară mai ales în cazul persoanelor cu boală pulmonară obstructivă cronică, cardiaci, astmatici,bolnavi peste 65 ani, diabetici, celor care suferă de ciroză și gravidelor aflate în trimestrul II și III de sarcină. Vaccinarea se face de obicei în octombrie sau noiembrie. Vaccinul are nevoie de aproximativ 14 zile pentru a oferi cea mai bună protecţie impotriva gripei.
Răceala, asociată adesea cu amigdalită
Spre deosebire de gripă, răceala se manifestă prin dureri de gât sau înroşirea acestuia, dureri de cap, înfundarea nasului sau scurgerea de secreţii nazale apoase, strănut, lăcrimare, lipsa poftei de mâncare și, rareori, poate fi însoțită de febră.
Studiile arată că virusurile răcelii pătrund în organism prin mucoasa bucală, prin mucoasa nazală şi prin cea oculară.Răceala se poate complica sau asocia cu o infecţie bacteriană a gâtului, de genul amigdalitei şi a sinusurilor, provocând dureri faciale intense la nivelul acestora. În aceste cazuri, febra creşte şi secreţiile gâtului se elimină prin tuse.
Usturoiul și ceapa, cele mai bune arme împotriva răcelii
Continuarea articolului aici.