DISTRIBUIȚI

Acum câteva zile m-am trezit la 3 dimineata cu un copil cu febrasi nasuc mucios, rugându-ma sa-i iau temperatura si sa-i dau „michimente”ca a racit… Dupa ce i-am dat lingurita desiropel Panadol, am luat o ceapa, am taiat-o si am asezat-o intr-un bol, exactlânga perna copilei… 5 ore mai târziu, la ora 8 când ne-am trezit, nu maiavea febra, doar nasuc un pic mucios, iar ceapa arata ingrozitor – galben-verzuisi mirosea de ziceai ca a putrezit demult. Din studiile efectuate asupra proprietatilor si efectelor cepei siusturoiului, se pare ca aceste doua vegetale deosebite au proprietatea de a„absoarbe” virusii si bacteriile, in momentul in care sunt „activate”,adica in momentul in care intra in contact cu aerul. Astfel, in trecut, in traditia romaneasca ceapa si usturoiul se„desfaceau” la masa si se mancau direct, ca atare, pe loc. Nu se preparauspre a se lasa „pe mai tarziu”. Si de ce se facea asa?… In momentul incare ceapa si usturoiul sunt „activate” (intra in contact cu aerul), eleincep sa „absoarba” din mediul inconjurator virusii si bacteriile. Când se mananca direct, peloc, ele intra direct in organism. Astfel, procesul de absorbtie al virusilorsi bacteriilor se produce doar in interiorul organismului, preluand de acolovirusi si bacterii. In cazul in care ceapa si usturoiul nu se consuma „peloc”, in contact cu aerul ele incep „absorbirea” de virusi sibacterii din mediul inconjurator (pana la momentul in care le mancam), pe carenoi apoi le introducem in organismul nostru gata „impanate”. Astfel, putem alege: – folosim ceapa sau usturoiul spre a atragevirusii si bacteriile din atmosfera, pe care apoi sa le introducem in organism,sau – folosim ceapa si usturoiul sa absoarba doar virusii si bacteriile dinorganism?… De noi depinde…
CEAPA
In 1919, cand gripa a ucis 40 milioane de oameni, un doctor îivizita pe fermieri pentru a-i ajuta sa combata gripa. Multi dintre fermieri sifamiliile lor o contractasera si multi chiar murisera. Doctorul a ajus la unfermier unde, spre surprinderea lui, toti membrii familiei erau sanatosi. Cand doctorul l-a intrebat pe fermierul ce facea el diferit deceilalti, sotia lui a spus ca a pus o ceapa curatata intr-un vas in fiecarecamera a casei (si probabil pe vremea aceea casa avea doar 2 camere). Doctorul nu a crezut si a cerut una din cepe pentru a oanaliza la microscop. Spre surprinderea lui a descoperit virusul gripei inceapa. In mod evident aceasta a absorbit virusul, pastrand familiasanatoasa. Apoi, am auzit aceasta povestire de la coafeza mea din Arizona. Acummulti ani angajatii ei se imbolnaveau de gripa si la fel multi dintreclienti. In urmatorul an ea a pus cepe in boluri peste tot in salon. Spresurprinderea ei, nici un angajat nu s-a mai imbolnavit. Treaba functioneaza! (si nu, nu fac afaceri cu ceapa). Morala povestii este: cumparati cateva cepe si puneti-le in boluriin fiecare camera din casa. Daca lucrati la birou, puneti unul sub birou sau undeva pe unraft. Incercati si veti vedea. Noi am facut asta anul trecut si nimeni din casanu s-a imbolnavit de gripa. Daca va ajuta pe voi si pe cei dragi sa nu va imbolnaviti, cu atatmai bine. Daca, totusi, faceti gripa, va fi o forma usoara. Oricum… ce aveti de pierdut? Doar cateva cepe!!!
Acum… mai exista si un PS la aceasta poveste, trimis de oprietena din Oregon, care, de obicei, imi trimite contributii la articolele petema sanatatii. Ea mi-a povestit urmatoarea experienta despre ceapa: „Eu nu stiamdespre povestea cu fermierul… dar stiu ca eu personal am facut pneumonie siam fost foarte bolnava. Am citit un articol care spunea sa tai o ceapa la ambele capete,sa pui unul din capete intr-o furculita si sa pui capatul infipt in furculitaintr-un borcan gol… iar apoi sa pui borcanul langa patul pacientului pestenoapte. Se spunea ca ceapa se innegreste peste noapte din cauza germenilor…si chiar asa s-a intamplat. Dimineata, ceapa era un dezastru, dar eu deja masimteam mai bine. Altceva ce am citit intr-un articol a fost ca atat ceapa, cat siusturoiul, distribuite prin camera, au salvat pe multi de la ciuma neagra. Eleau multe proprietati antibacteriale si antiseptice.”
Si acum inca o nota: CEPELE ABANDONATE DEVIN OTRAVITOARE. Am folosit o ceapa care fusese lasata in frigider. Uneori nu folosesc o ceapaintreaga odata, ci pastrez cealalta jumatate pentru mai tarziu. Dupa ce am citit aceasta informatie mi-am schimbat parerea… sipe viitor voi cumpara cepe mai mici. Am avut privilegiul sa vizitez Mullins Food Products, divizia de fabricarea maionezei. Mullins este mare si este detinuta de 11 frati si surori dinfamilia Mullins. Prietena mea Jeanne este CEO acolo. A venit vorba despreintoxicatii alimentare si am dorit sa le impartasesc ceea ce am aflat de la unchimist. Tipul care ne-a condus in turul fabricii se numea Ed si era unuldintre frati. Ed este un expert in chimie si este implicat in dezvoltareaformulei sosului. El a dezvoltat formula sosului si pentru McDonald’s. Așadar,retineti ca Ed este un magician al chimiei alimentare. In timpul vizitei cinevaa intrebat daca chiar trebuie sa ne facem griji cu privire la maioneza. Oameniiintotdeauna sunt ingrijorati ca maioneza se va strica. Raspunsul lui Ed va va surprinde. El a spus ca toata maionezaprodusa comercial este sigura. „Nici macar nu trebuie pusa la frigider. Nu facenici un rau sa fie pusa, dar nu e neaparat necesar.” El a explicat ca pH-ul maionezei este stabilit la o valoare lacare bacteriile nu pot supravietui in mediul inconjurator. El a vorbit desprepicnic-ul tradițional, cu bolul de salata de cartofi pe masa si cum toata lumeada vina pe maioneza cand cuiva ii este rau. Ed spune ca atunci cand este raportata intoxicatia alimentara,primul lucru pe care il cerceteaza autoritatile este cand a mancat bolnavulultima oara CEAPA si de unde au venit aceste cepe (din salata de cartofi?). Edspune ca nu maioneza (atata timp cat nu e facuta in casa) este cea care sestrica la aer. Cel mai probabil este ceapa, iar daca nu ceapa, atunci CARTOFII.El a explicat ca ceapa este o mare piata de desfacere pentru bacterii, inspecial ceapa negatita. Nu ar trebui niciodata sa pastrezi o bucata deceapa taiata. Nu este sigura nici daca o pui intr-o punga etansa si o bagi la frigider. Se contamineaza deja suficient doar prin faptulca e taiata si sta la aer putina vreme, si poate deveni periculoasa pentrucine o ingereaza (asa ca, atentie sporita la ceapa care va este pusa in hotdogla meciurile de baseball!) Ed spune ca daca iei partea de ceapa lasata si o gatesti s-arputea sa fii in regula… dar daca tai ceapa lasata ca sa o pui in sandwich iticauti problemele cu lumanarea. Atat ceapa cat si cartofii fierti dintr-o salatade cartofi vor atrage si favoriza inmultirea bacteriilor mult mai repede decatorice maioneza preparata comercial. Prin urmare, cum suna asta canoutate? Luati-o cum vreti. Eu (autorul) am de gand sa fiu foarte atent la ceapa de acumincolo. Din mai multe motive le acord credibilitate unui chimist si uneicompanii care produce milioane de tone de maioneza pe an.
De asemenea, CAINII NU TREBUIE SA MANANCE NICIODATA CEAPA.Stomacul lor nu o poate metaboliza. Deci, nu uitati ca este periculos sa tai oceapa si s-o folosesti pentru gatit a doua zi. Devine otravitoare intr-osingura noapte si creeaza bacterii toxice care pot provoca infectii la stomacdin cauza excesului de secretie de bila si chiar intoxicatii alimentare. Siinca un lucru foarte important: nu achizitionati ceapa sau usturoi la carele-au fost retezate „mustatile”- radacinile, cu o portiune din bulb. Acolo,este deja portita deschisa… Nimeni nu are dreptulsa priveasca o alta persoana de sus, decat in momentul in care se apleaca si iiintinde o mana pentru a o ajuta sa se ridice! „Eficienta este cea maiinteligenta forma de lene.”
(David Dunham) Prostia este infinit mai fascinanta decât inteligenta. Inteligenta are limitele ei, prostia nu.