DISTRIBUIȚI

Candidaţii pentru primul post de procuror-şef european pentru infracţiuni împotriva bugetului UE vor fi audiaţi de către Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar
Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO) care se aşteaptă să fie operaţional până la finalul anului 2020. Marţi, în tipul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Când: marţi 26 februarie, 16.30-20.15 (ora României)

Unde: clădirea József Antall, sala 4Q2 a Parlamentului European din Brussels

Întâlnirea va putea fi urmărită în direct aici.

Codul embed pentru retransmisie pe web este:

Informaţii suplimentare despre Parchetul European

Parchetul European va fi un birou independent însărcinat cu investigarea, urmărirea şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră de TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor va putea fi extinsă în viitor pentru a include, de exemplu, activităţi teroriste.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.

Linkuri

Comunicat de presă: Aprobarea PE pentru crearea unui parchet UE pentru combaterea fraudei cu fonduri europene (5.10.2017)
http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20171002IPR85127/aprobarea-pe-parchet-ue-pentru-combaterea-fraudei-cu-fonduri-europene

Regulamentul de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO)
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/RO/TXT/HTML/?uri=CELEX:32017R1939&from=EN

Informaţii suplimentare despre EPPO (Comisia Europeană)
https://ec.europa.eu/info/law/cross-border-cases/judicial-cooperation/networks-and-bodies-supporting-judicial-cooperation/european-public-prosecutors-office_en

Informaţii tehnice cod embed:
Elementele marcate cu galben (dimensiune fereastră şi limbă audio) pot fi modificate. De exemplu, „OR” (original) poate fi înlocuit cu „RO” sau „FR”. Detaliile tehnice privind recepţia prin satelit pentru EbS sunt disponibile aici.
Serviciul Audiovizual al Parlamentului European pune gratuit la dispoziţia mass-media fişiere video (circa 10 minute, broadcast quality), audio şi foto care ilustrează activităţile şi reuniunile Parlamentului European. Acestea sunt disponibile pentru descărcare la câteva minute de la înregistrarea lor.
Bogdan BÂRLA

Press officer – Biroul de Legatură al Parlamentului European în România
bogdan.barla@europarl.europa.eu
+40 741 138 767
+40 21 405 0880

Andra ŢĂRNEA

Press officer – Biroul de Legatură al Parlamentului European în România
andra-teodora.tarnea@europarl.europa.eu
+40 743 113 899