DISTRIBUIȚI

BALTA ZATUNBAZA DE AGREMENT ZATUNCJ GALATICONSILIUL JUDETEAN GALATIFONDURI EUROPENELUCRARI DE REAMENAJAREREINAUGURARE
* Lucrările de reamenajare a Bazei de Agrement Zătun au fost finanţate cu fonduri europene *

Consiliul Judeţean Galaţi a reinuagurat, vineri, Baza de Agrement Zătun, după lucrări de reamenajare care au durat trei ani şi care au costat circa trei milioane de lei, bani europeni accesaţi prin două proiecte derulate în cadrul Programului Operaţional pentru Pescuit 2007-2013.

Baza de Agrement Zătun, aflată la circa 15 km distanță de municipiul Galați, este cea mai apropiată bază de agrement pentru pescari, având un luciu de apă de 28 de ha în care se află diverse specii de pește, de la crap și caras până la știucă. Lacul Zătun este aflat în incinta îndiguită Bădălan, din dreptul Milei fluviale 76 (zona Cotul Pisicii de pe Dunăre) şi face parte din Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior. Pentru a ajunge acolo, din municipiul Galaţi, se merge pe drumul european E 87, către Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi-Rutier, iar după circa 10 km se face la dreapta, peste linia de cale ferată, pe un drum judeţean amenajat pe digul de apărare de la Dunăre.

zatun3Cu banii europeni, lacul Zătun a fost decolmatat, iar digul a fost amenajat pe o lungime de 1,4 km, cu 25 pontoane și 6 refugii pentru pescuit și obsevat flora și fauna din zonă. Baza a mai fost dotată cu 17 căsuțe a câte 2 locuri, 36 de șezlonguri cu umbreluțe și mese, zonă cu 10 grătare, dușuri și toalete.

Pentru o noapte de cazare la căsuță se percepe un tarif de 70 de lei, iar pentru camparea la cort 15 lei pentru un cort de 2 locuri sau 30 de lei pentru un cort de 4 locuri. Copiii sub 12 ani beneficiază de acces gratuit. Taxa pentru pescuit este de 60 de lei pentru o zi (6:00-20:00), cu patru undițe, cantitatea maximă de pește ce poate fi prinsă și consumată fiind de 4 kg.

Întreaga bază de agrement este supravegheată video, așa că singurele griji pe care le au viitorii turiști sunt drumul și modalitatea de acces aici. Asta deoarece, deocamdată, nu există nici o cursă specială pentru transportul turiștilor, aceștia neputând ajunge la Zătun decât cu maşina personală. Chiar şi aşa, drumul județean de acces este extrem de deteriorat. Aceste aspect vor fi remediate cât de curând, a promis președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. „Vom discuta cu Transurb pentru a pune la dispoziție un cursă regulată, măcar în weekend, când sunt mai mulți turiști, sau CJ să acorde o licență de transport pentru un operator privat care să facă acest drum. Cât privește drumul județean de acces, este adevărat că este extrem de prost, de deteriorat, o reabilitare a sa ar fi în jur de 3-4 milioane de lei. În următoarele zile vom aduce câteva echipe aici care să îl plombeze ca să se poată circula pe el. Drumul județean ar fi putut să beneficieze de o reamenajare completă, printr-un proiect european, dar grupul de consilieri PNL nu a votat accesarea acelui proiect european, este o decizie care s-a luat în mandatul trecut, nu mă întrebați de ce. Din acea cauză, CJ a ratat un proiect prin care puteam să atragem la Galați o finanțare de un milion de euro, bani pe care Galațiul i-a pierdut și care au fost realocați altui județ. Sper ca în acest mandat să nu se mai întâmple astfel de situații”, a spus Fotea.

Pentru rezervări la Baza de Pescuit Zătun, cei interesați se pot adresa fie serviciului public ce administrează baza, la numărul de telefon 0236/31.78.27, sau direct punctului de informare de la baza Zătun , la numărul de telefon 0746068113. În curând va fi lansată şi o pagină de Facebook a bazei, promit autorităţile.