DISTRIBUIȚI

Asociația Letea în UNESCO, în parteneriat cu Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis lansează platforma www.letea.eu/caietulderetete, o incursiune pluridisciplinară în universul feminin din Delta Dunării.
Caietul de rețete este un proiect al grupului Mixer, inițiat de Ana Botezatu și Corina Bucea din 2012, care anul acesta a ajuns în Delta Dunării, cu sprijinul asociațiilor Letea în UNESCO și Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.
Construit în jurul caietelor de rețete, proiectul include un proces de documentare și arhivare a materialelor vizuale și a unor elemente de cultură și istorie personală ale femeilor din comuna C.A Rosetti, una dintre cele mai izolate zone din Delta Dunării.
Platforma online prezintă o selecție din rețetele colectate de la doamnele intervievate, fragmente din caietele din care au fost preluate, fotografii din procesul de documentare, ilustrații și desene realizate în timpul documentării de teren.
Punctul de plecare al arhivei este interesul pentru materialul documentar reprezentat de caietele de rețete (ca obiect propriu-zis, deseori profund intim, ca element specific al patrimoniului gastronomic, ca mediu de transmitere) dar și pentru poveștile personale sau istoriile colective din jurul gastronomiei locale (istoria unor rețete, povești despre transmiterea lor, de familie sau despre comunitate).
Caietul de rețete din Delta Dunării reflectă și diversitatea etnică locală, distribuită istoric între români, ruși lipoveni și ucrainieni în cele patru sate – Letea, C.A. Rosetti, Periprava și Sfiștofca.
Publicația este disponibilă și pe platforma proiectului, dar poate fi accesată și direct, prin link-ul: https://flowpaper.com/flipbook/?pdf=https://letea.eu/wp-content/uploads/2020/11/publicatie1.pdf?wp-hosted=1&title=&header=&theme=&singlepage=auto&thumbs=1&modified=201118737#page=8
Ana Botezatu: Eram deja familiarizată cu Delta Dunării pentru că am mai lucrat cu cei de la Ecopolis și la alte proiecte în zonă și abia așteptam să revin. Nici nu m-am gândit acum 9 ani că o să ne continuăm arhiva caietului de rețete aici în Deltă. A fost o bucurie să putem vorbi cu femeile din zonă, să le culegem rețetele, dar cel mai mult experiențele și poveștile. Când am început să adunăm material despre fenomenul caietului de rețete am vrut să vorbim mai ales despre femeile din România, despre viața lor, să fie ele pentru prima dată personajul principal.
Corina Bucea: Când am început împreună cu Ana proiectul Caietul de rețete, ceea ce ne-a adus împreună a fost fascinația pentru obiect ca un soi de capsulă a poveștilor despre mâncare, a istoriilor personale și culturale care se adună în jurul mesei. Documentarea caietului ne-a deschis o ușă în casele femeilor cu care am intrat în dialog, spre o lume care trece dincolo de rețete și bucătărie. Intimitatea la care am avut acces în satele în care am lucrat în această vară în Delta Dunării este de neprețuit – vorbind despre rețete, implicit vorbim și despre viața grea din Deltă, despre fragilitatea dar și forța femeilor, despre incredibila diversitate a zonei și implicit a gastronomiei.
Din echipa de documentare si producție au făcut parte Loredana Pană (Asociația Letea în UNESCO), Oana Neneciu (Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis) și Cătălin Ilie pentru fotografie și montaj.
Le mulțumim doamnelor: Luminița Cernișov și Paula Tutov (Periprava), Rodica Burduja, Ioana Stafie, Ioana Maxim, Viorica Maxim, Florica Snihur, Rodica Maxim (Letea), Maria Parmac (Rosetti), Pașa Cusmin (Sfiștofca) și Ana Costin (Sulina) pentru timpul acordat și pentru plăcerea de a ne primi în viețile și bucătăriile lor.
Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.