DISTRIBUIȚI

O biserică din Constanța a fost scoasă la licitație din cauza unei datorii de peste 350.000 de lei pe care ar avea-o la firma care a efectuat lucrările de reabilitate. Arhiepiscopia Tomisului spune că este o ilegalitate deoarece, potrivit legii, o biserică nu poate fi vândută. În plus, Arhiepiscopia afirmă că a început o mediere între parohie şi constructori pentru stingerea acestui litigiu, scrie News.ro.
Un executor judecătoresc, în baza unei decizii definitive a instanței care constată o datorie de 350.000 de lei, a scos la vânzare o biserică din Constanța, mai precis, din comuna Ostrov, la cererea unei societăți de construcții.
Pe data de 3 aprilie a fost stabilită o licitație pentru vânzarea bisericii respective, prețul la care a fost evaluat acest imobil fiind de 423.000 de lei.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, a declarat pentru News.ro, că decizia de scoatere la licitație a unei biserici reprezintă o ilegalitate.
“Este o ilegalitate. În România, conform legii, este imposibil să scoți la licitație publică o biserică pentru că, atât în legea cultelor, cât şi statutul Bisericii Ortodoxe Române, mai ales în Statut, se prevede foarte clar că bunurile sacre ale bisericii – prin asta însemnând lăcașe de cult, capele – sunt imprescriptibile, insesizabile şi inalienabile şi nu pot face obiectul unor tranzacționări, scoateri la licitație”, a explicat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

El a precizat că a început o mediere între constructor şi parohie pentru găsirea unor soluții de stingere a datoriei.

„Astăzi am inițiat niște discuţii de mediere din partea Arhiepiscopiei între constructor şi parohie. Dorim să găsim niște soluții de stingere a datoriei. Căutăm să mediem stingerea conflictului şi să îi facem să înțeleagă că biserica nu poate face obiectul unei scoateri la licitație, ar fi ilegal”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu.
El a explicat că fostul paroh al bisericii s-a ocupat de reabilitarea lăcașului de cult, iar în momentul când a predat gestiunea a spus că nu există probleme. Eugen Tănăsescu a menționat că nici Arhiepiscopia, nici actualul paroh nu știau de această datorie.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei a mai spus că biserica din Bugeac a fost construită în anul 1863, iar în anul 2009 au fost începute lucrările de refacere care au durat până în 2017.