DISTRIBUIȚI

Pentru a-şi acoperi cu succes cheltuielile de întreţinere şi de producţie, societăţile din sectorul vegetal trebuie să se întindă pe cel puţin 5 hectare, iar cele din sectorul zootehnic – să administreze cel puţin 20 de animale productive.

Cine îşi propune să investească în agricultură trebuie să ţină cont de limitele minime – fizice, dar şi financiare – sub care rentabilitatea nu este posibilă, au arătat specialiştii reuniţi ieri, la Bucureşti, într-o conferinţă având ca temă ferma profitabilă.

Având în vedere costurile specifice de producţie, legătura dintre dimensiunea fermei (hectare de teren sau număr de animale) şi profitabilitatea ei este evidentă, de aceea specialiştii îşi pun problema limitei minime sub care nu mai putem vorbi despre rentabilitate.

„În sectorul vegetal, depinde de tipul culturii. La culturile mari, cum sunt cerealele, suprafaţa minimă – pentru a fi rentabilă – este de 200 de hectare. În cazul legumelor în câmp, trebuie să ai un minim de 5 hectare, iar la sere – cel puţin un hectar“, a arătat Adrian Rădulescu, actual fermier şi fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El a estimat că, în sectorul zootehnic, „minimele ar fi de 20 de capete în cazul vacilor de lapte, 200 la porci sau 50 la oi şi capre“.

Citeste mai mult pe adevarulfinanciar.ro