DISTRIBUIȚI

Spre deosebire de alte plante medicinale, menta este utilizată, pe lângă industria alimentară, şi în fabricarea de produse pentru îngrijire personală, astfel că nivelul cererii pe piaţă este întotdeauna ridicat. Vă prezentăm câteva detalii utile pentru a vă lansa într-o afacere cu mentă. Pentru a începe o afacere cu mentă, aveţi nevoie de un hectar de teren care trebuie pregătit, conform cerinţelor specifice fiecărui soi în parte. Sumă iniţială pentru demararea afacerii se ridică la aproximativ 6.000 de euro. Aveţi nevoie de câteva mijloace fixe a căror valoare de achiziţie intră în suma prevăzută iniţial pentru startul afacerii. Tot aici mai intră şi cheltuielile de aprovizionare cu seminţe ecologice necesare primei culturi. În funcţie de recoltele obţinute, în primii trei ani când produsele nu pot fi valorificate ca ecologice, profitul mediu este de 5.000 de euro. După acest termen, profitul depăşeşte 15.000 de euro, iar recuperarea investiţiei se face într-un timp scurt. Afacere cu mentă. Înfiinţarea culturii Dacă doriţi să înfiinţaţi o plantaţie de mentă, aflaţi că această se înmulţeşte prin stoloni sau prin înrădăcinarea butaşilor tulpinali porniţi din nodurile stolonilor. Materialul de înmulţire trebuie să provină de la culturi ecologice de mentă care se desfiinţează. Recoltarea stolonilor pentru înfiinţarea noii culturi trebuie să se facă în ritmul plantărilor. Datorită înrădăcinării superficiale, stolonii pot fi scoşi cu o furcă pe suprafeţe mici, sau printr-o lucrare fie cu plugul fără cormană, fie cu o lamă dislocator, sau cu maşină de scos cartofi, pe suprafeţe mai mari. Înainte de plantare, trebuie aleşi stoloni viguroşi, turgescenţi care sunt fasonati la 12-15 cm lungime, cu foarfeci de vie. De la plantaţiile de mentă bune se pot obţine circa 6-8 tone de stoloni, iar cantitatea de stoloni recoltată de pe un hectar poate constitui material de înmulţire pentru 6 hectare de plantaţie nou-înfiinţată. În cazul în care trebuie păstraţi peste iarnă, stolonii sunt depozitaţi în silozuri special amenajate, prevăzute cu instalaţii de aerisire şi udaţi permanenţi pentru a nu se deshidrata. Plantarea mentei este recomandat să se facă toamnă, deoarece se realizează o mai bună înrădăcinare şi o densitate corespunzătoare a plantelor în câmp. Uscarea materialului vegetal, după recoltare, se va efectua natural la umbră, în şoproane, poduri, pe o perioadă de 5-6 zile. Frunzele şi herba pot fi uscate şi artificial, la temperaturi de maximum 35ºC. Obţinerea pe cale industrială a uleiului volatil de mentă se realizează prin distilarea masei vegetative proaspete sau uscate, cu ajutorul vaporilor de apă. Cele mai bune rezultate se obţin prin distilarea mentei lăsată să se ofilească în brazde, timp de 24-48 de ore. Din totalul uleiului volatil prezent în materialul vegetal supus distilării, 75% se obţine în prima oră de distilare, iar după circa două ore de distilare este extrasă întreaga cantitate de ulei volatil. În timpul procesului de distilare trebuie să fie menţinuţi următorii parametri: temperatura apei care intră în refrigerent trebuie să fie de maximum 15-20 de grade; temperatura distilatului format din apă şi ulei volatil, la ieşirea din refrigerent, trebuie să fie de 35-40 de grade, ceea ce va permite o decantare rapidă a uleiului volatil. Uleiul extras şi decantat, pentru eliminarea apei, va fi pus spre păstrare şi transportat în butoaie inoxidabile, care vor fi depozitate în încăperi răcoroase, ferite de foc. Sursa: adevarul.ro