DISTRIBUIȚI

Programul guvernamental a fost modificat începând cu acest an, astfel că statul va garanta 50% din valoarea creditului doar pentru achiziționarea de locuințe noi sau consolidate.

Anul 2017 aduce modificări programului guvernamental „Prima Casă“, astfel că statul nu va mai acorda o garanție de 50% din valoarea creditului în cazul achiziționării oricărei locuințe, fie ea nouă sau veche.

Potrivit unei ordonanțe de urgență aprobate la finalul anului trecut, începând cu 1 ianuarie 2017, locuințele noi și cele consolidate vor beneficia în continuare de o cotă de garantare de 50%, în vreme ce proprietățile ce nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate în proporție de maximum 40%. „Prin diferențierea categoriilor de locuințe care pot fi achiziționate în cadrul acestui program și individualizarea procentelor de garantare în funcţie de categoria locuințelor achiziționate se urmărește crearea de condiţii favorabile atât pentru creșterea fondului locativ, cât și pentru îmbunătăţirea celui existent, în concordanță cu obiectivele stabilite de Executiv în cadrul Strategiei programului «Prima Casă» pentru 2017-2021“, explicau reprezentanții Executivului Cioloș, la sfârșitul lui 2016. Conform actului normativ, în categoria „locuințelor noi“ se încadrează imobilele recepționate cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat. De o garanție de 50% vor beneficia și unitățile locative care au fost supuse unor lucrări de intervenție în vederea consolidării și/sau a reducerii riscului seismic cu cel mult cinci ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Cererea de apertamente noi va crește

Băncile comerciale urmează, astfel, să-și adapteze condițiile de creditare în funcție de ultimele modificări aduse programului „Prima Casă“. Consultanții imobiliari se așteaptă, după modificarea „Prima Casă“, ca cererea pentru locuințe noi să crească în acest an, în detrimentul celor vechi, tendință care se va reflecta și în nivelul prețurilor

Principalul avantaj al creditelor „Prima Casă“ îl constituie avansul minim solicitat – de numai 5% din valoarea locuinței ce urmează să fie achiziționată, dacă aceasta nu depășește echivalentul a 60.000 de euro în cazul locuințelor vechi, respectiv 75.000 de euro în celor noi. De asemenea, dobânda creditului „Prima Casă“ – formată din indicatorul ROBOR la trei luni plus o marjă a băncii de cel mult 2 puncte procentuale – este un alt punct atractiv al programului, care permite acordarea de finanțări numai în moneda națională.

Sursa: adevarulfinanciar.ro