DISTRIBUIȚI

Dragă prof.univ.asoc.Pompiliu,

Au trecut câteva săptămâni de când am cerut partidelor de opoziție să-și asume reformarea Curții Constituționale, în momentul în care vor fi parte din majoritatea parlamentară. Îți spuneam la acel moment că e o luptă pe termen lung și că este singura noastră șansă. De atunci am trimis și retrimis înștiințări către toate partidele petiționate, pe multiple adrese de e-mail. I-am contactat și telefonic, în speranța că vom obține un răspuns. Între timp, am devenit și mai mulți cei care susținem reformarea criteriilor de numire a judecătorilor constituționali. Suntem 18.000.

Când i-am contactat telefonic, unii dintre reprezentanții partidelor ne-au răspuns cu clasicul „sunt într-o ședință”. Alții au fost mai cooperanți. Iată ce am aflat:

Silviu Dehelean, deputat USR, ne-a transmis că partidul a luat în calcul cererea adresată în petiție și că s-au discutat mai multe opțiuni. Varianta preferată este cea în care puterea judecătorească participă alături de președinte și parlament la nominalizarea candidaților. Mai exact, USR intenționează să modifice criteriile de numire după cum urmează: trei judecători vor fi numiți de legislativ într-o ședință comună, în care camera deputaților și senatul să decidă cu o majoritate de 66% din voturi. Trei judecători vor fi numiți de către președinte și trei de către magistrați. Pe lângă schimbarea prin care magistrații vor putea nominaliza judecători la CCR, USR mai vrea să introducă două modificări. Candidații nominalizați să nu fi fost membri într-un politic în ultimii nouă ani, anteriori numirii, iar experiența profesională a candidatului să crească la 25 de ani vechime.

Violeta Alexandru, vicepreședinte PNL, sector 1, ne-a transmis că o propunere de modificare a criteriilor de numire a judecătorilor la CCR a primit în martie 2006 avizul negativ al Comisiei de la Veneția. Cu toate acestea, PNL încă nu a hotărât dacă susține sau nu inițiativa.

Csép Éva Andrea, deputat UDMR, ne-a spus că este ocupată cu bugetul pentru 2019 și că prioritățile sunt stabilite deja. A confirmat că a primit notificarea nostră, însă nu ne-a putut spune o dată până la care vom primi un răspuns din partea UDMR.

La Pro România, o doamnă ne-a răspuns că nu există în partid persoană care se ocupă de comunicare și să transmit solicitarea prin formularul site-ului. Cu toate acestea, pe site, sub numele Gabrielei Maria Podașcă apare și titulatura de purtător de cuvânt. Aceasta nu a putut fi contactată telefonic, dar ne-a văzut mesajul de pe Facebook.

La Demos, secretarul general al partidului, Claudiu Crăciun, ne-a transmis că vom primi în două zile un răspuns. De la momentul discuției telefonice au trecut trei zile și niciun răspuns.

De la PMP, l-am contactat prin e-mail pe Eugen Tomac, președintele partidului. La telefonul afișat pe site, nu a răspuns nimeni două zile la rând. Deși am încercat să-i sunăm în intervale orare diferite, n-am avut succes.

Și cei de la Plus, prin vocea lui Andrei Lupu, au promis că revin cu un răspuns cât de repede pot. Lucru care nu s-a mai întâmplat.

Înainte să-i contactăm telefonic pe politicieni, partidele au fost înștiințate prin e-mail în legătură cu petiția care îi vizează. Și cu toate că au trecut aproape trei săptămâni de când i-am anunțat, încă nu am reușit să obținem un răspuns clar de la fiecare dintre ele.

De asta, prof.univ.asoc.Pompiliu, rolul tău devine în acest moment foarte important. Dacă pe mine m-au ignorat, situația se va schimba în curând. Suntem 18.000 care susținem reforma CCR. Hai să le arătăm că nu suntem doar un număr sec. Suntem cetățeni implicați civic și le cerem politicienilor un lucru cât se poate de obișnuit: să ne asculte.

Ți-am pregătit un mesaj și o listă cu paginile lor de Facebook. Poți să le folosești pentru a-i întreba chiar tu pe politicieni dacă își vor asuma reforma CCR. Cu cât vor fi mai multe comentarii și mesaje pe paginile lor, cu atât vor fi mai mici șansele să fim ignorați. Ce spui, vrei să-i deranjăm cu o întrebare (sau mai multe)? Acest link te va redirecționa către o pagină în care vei găsi mesajul și lista de politicieni. Te încurajăm să fii creativ/ă și să le scrii un mesaj personalizat. Dacă nu ai inspirație, poți să folosești modelul la care ne-am gândit noi. Orice variantă ai alege, cel mai important este să o postezi în comentarii la postările politicienilor, nu în mesaj privat. Așa, mesajul tău va fi văzut de cât mai multe persoane.

Bucuroși să deranjăm,
Ana și echipa Declic

P.S.: În 2017, într-o acțiune asemănătoare, membrii Declic au blocat căsuța de mesaje a Forest Stewardship Council (FSC), organizație care certifică proveniența lemnului. La fel ca acum, și ei ne-au ignorat la început. Doar că, atunci când mesajele s-au înmulțit, le-a fost greu să se facă că nu ne văd și au răspuns. Hai să vedem care partide vor să-și asume reforma Curții Constituționale!