DISTRIBUIȚI

În ultimii ani, rasele de bovine din străinătate sunt din ce în ce mai agreate de fermierii românii deoarece acestea produc mai mult lapte sau dau carne de calitate. Astfel, au apărut centre în care sunt aduşi tauri de rasă din străinătate pentru reproducere.

Un exemplu în acest sens este o ferma din Craiova unde sunt crescuţi 15 tauri din rase precum Albastru Belgian, Charolaise, Angus, Limousine, Piemontese, Holstein sau Simmental pentru a obţine material seminal pentru vacile din România. Astfel, un taur ajunge să dea la o recoltare între 350 şi 450 de doze de material seminal, ceea ce înseamnă că, anual, ajunge să producă între 25.000 şi 30.000 de doze. Cu această cantitate de material seminal pot fi însămânţate peste 15.000 de vaci, anual. O doză de material seminal porneşte de la 10-25 de lei şi poate ajunge la 180 de lei.

Un astfel de taur poate fi achiziţionat cu câteva mii de euro. Preţul unui exemplat poate porni de la 10.000 de euro şi poate ajunge la 100.000 de euro, depinde foarte mult de valoarea genetică a acestuia.

Cititi integral pe capital.ro