DISTRIBUIȚI

Este considerat ca fiind „ regina condimentelor ” in India pentru parfumul sau intens si unic, care imbunatateste aroma oricarui fel de mancare in care se adauga. De la cardamom se utilizeaza semintele, care se recolteaza si se pastreaza in fructul nedesfacut. Desi aroma propriu-zisa este continuta de uleiurile din seminte, condimentul se pastreaza sub forma de pastai nedeschise pentru a-si conserva aroma. Exista doua soiuri de cardamom cunoscute sub numele de Elettaria si Amomum. Cardamomul original este cel cu samanta verde Elettaria – cardamomul verde. Cardamomul Amomum mai este cunoscut si sub denumirea de cardamom negru sau cardamom maro si pe langa faptul ca are pastaia mai mare are atat un gust, cat si o aroma diferita. In pastaile inchise, aroma poate rezista un an. Gustul cardamomului verde este insa mai fin decat cel al celui negru. Proprietati terapeutice ale cardamomului – Cardamomul verde este frecvent utilizat in Asia de Sud pentru tratamentul infectiilor gingivale. – Cardamomul este folosit pentru afectiuni digestive, infectii ale gingiilor, congestie si pentru dizolvarea calculilor biliari si a pietrelor la rinichi. – Prin compusii pe care ii contine cardamomul poate avea o serie de beneficii pentru sistemul digestiv, imbunatatind digestia si crescand apetitul. De asemenea, ajuta la reducerea gazelor in tubul digestiv, prevenind greata si varsaturile. – Studii stiintifice in desfasurare la Universitatea din Berlin si Hamburg doresc sa demonstreze ca ar putea fi un bun remediu pentru obezitate – Ceaiul preparat din cardamom si scortisoara este utilizat pentru a trata probleme raguseala, sau durerile in gat. – Cardamomul are proprietati antioxidante, antibacteriene, antivirale si antifungice. – Semintele foarte aromate ale acestei plante sunt deopotriva un stimulent nervos si un antitoxic. In Orient este utilizat in cafea, pentru a-i potenta calitatile stimulatoare, a-i imbogati aroma si pentru a-i reduce din toxicitate. Pentru a neutraliza actiunea cofeinei, teobrominei si teofilinei din cafea, se adauga in aceasta 4-5 seminte (sau cantitatea echivalenta de pulbere). – Respiratia urat mirositoare, alergiile respiratorii, astmul bronsic si congestia pulmonara pot fi atenuate cu cardamom. – Ajuta la purifcarea organismului, este un foarte bun detoxifiant. – Cardamomul are proprietati tonice , revitalizante si afrodisiace. – Este benefic in tratarea ulcerelor bucale, infectiilor tractului urinar, precum si pentru circulatia sangelui in plamani – Cardamomul este foarte bun si in tratarea racelilor. Semintele de cardamom au un efect incalzitor, util in tratarea racelilor, tusei sau bronsitei, mai ales cand acestea sunt insotite de frisoane. Se iau 4 g cardamom, 2 g ghimbir si 2 g boia iute (toate macinate foarte fin), se amesteca cu 4 lingurite de miere si se consuma toata cantitatea in cursul unei zile, impartita in 3 portiuni, cu 15 minute inainte de masa. In tratarea diverselor intoxicatii, se recomanda consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminte intregi de cardamom.