DISTRIBUIȚI

Una din cele mai interesante idei de afacere este creșterea animalelor. Pesimiștii vor spune că nu e o activitate rentabilă deoarece prețurile la nutrețuri cresc încontinuu pe când la carne scad. Lucrurile nu stau tocmai așa. Cu o abordare corectă și un plan bine definit, această ramură poate fi transformată într-un proiect economic avantajos.

În ultimul timp, tot mai mulți fermieri s-au apucat de crescut porci vietnamezi pentru că investițiile se recuperează repede și cheltuielile de întreținere sunt mici. Pentru un porc vietnamez veți cheltui de 3-4 ori mai puțin ca pentru un porc obișnuit, iar cea mai mare parte din investiții se vor amortiza la prima fătare, cu condiția că purcelușii vor fi de rasă pură.

Întru susținerea ideii că merită investit în acest business vin aceste argumente:

față de alte rase, porcii vietnamezi mănâncă mai puțin și sunt ierbivori, prin urmare și cheltuielile pentru hrană sunt mai mici;
cheltuieli modice pentru întreținere. Fiind de talie mică, animalele nu au nevoie de mult spațiu;
productivitate înaltă;
la sacrificare, procentul de deșeuri nu depășește 10-15%; (Integral pe agrobiznes.md)
Ce mananca un porc vietnamez?

Orice-i dai, dar ii place la nebunie lucerna, trifoiul si porumbul, la fel ca cel mistret. Sa nu uitam ca provine din salbaticie. Spre deosebire de porcul „clasic”, care este omnivor, porcul vietnamez este cu adevarat vegetarian, consumand doar legume si fructe. Daca vrei sa atinga 90 kilograme si sa-l sacrifici, trebuie sa-i suplimentezi hrana cu cereale. Vietnamezul mananca tarate, mere, varza si chiar iarba, deci este relativ usor de intretinut vara si toamna.

Cat de mult creste un porc vietnamez?

Masculul castrat poate depasi 120kg, iar o scroafa matura in medie 80kg. Varsta optima de reproducere e de 8, 9 luni, durata gestatiei e la fel ca la restul raselor, in jur de 112 zile. Pot trai pana la 15 ani si cresc pana la 3 ani. Sunt foarte putin flexibili de aceea au nevoie de un spatiu mai mare de desfasurare. Sunt animale inteligente si curioase.Porcii vietnamezi se pot dezvolta si creste la fel si in captivitate ca si cel clasic (in cotet), necesita intretinere in plus, insa se dezvolta mai repede. Avantajul la vietnamez fata de celelalte rase este ca el poate creste singur, se hraneste singur, daca are spatiu liber.

Cat este de avantajos sa cresti porci vietnamezi?

Este mai rentabil sa crestem vietnamezi decat alte rase , nu trebuie sa avem grija sa-i dam 2-3 meporc-vietnamezise pe zi ca la cei clasici, nu suntem obligati sa-i tinem inchis in cotet, in cazul acesta nu mai facem curat dupa el, nu mai dam banii pe paie , nu mai muncim atata. El paste si se hraneste cu ce gaseste in suprafata ce o ingradim. In functie de posibilitati, ii putem oferi seara un supliment de ceva ( porumb, resturi, furaje, etc) si apa sa aibe la dispozitie . Acesta e un avantaj! Hranirea porcului vietnamez fata de cel clasic costa cu 90 la suta mai putin si munca cu 95%. (Sursa:porcusorivietnamezi.r