DISTRIBUIȚI

Vom înţelege oare fragilitatea noastră? Înţelegem oare că echilibrul planetei este şi el atât de sensibil? După această perioadă a coronavirusului cu certitudine lucrurile se vor schimba.

Care va fi prioritatea ZERO?
Protecţia mediului a devenit deja o problemă de … SUPRAVIEŢUIRE. De ce? Pentru că încălzirea globală se apropie de punctul critic.
2ºC.
Dacă temperatura medie globală mai creşte cu 2ºC vom ajunge în punctul IREVERSIBIL.
Atunci cu toate eforturile din lume, cu toţi banii şi cu toată bunăvoinţa nu se va mai putea face nimic. Dacă acum s-ar opri orice activitate poluantă, temperatura globului tot ar creşte din inerţie cu 1,5 ºC.
Mai avem 10 sau 20 de ani pentru a opri poluarea? Sau mai puţin decât ne putem închipui?

Măsurătorile meteorologice se fac de 150 ani. Acestea confirmă faptul că temperatura pe Terra creşte exponenţial.
NASA avertizează şi prezintă istoricul observaţiilor şi al fotografiilor făcute din sateliţi asupra Terrei.
Pentru PRIMA DATÅ IN ISTORIE 15.000 de cercetători din 184 de ţări (din totalul de 195) au semnat o scrisoare către OMENIRE avertizând despre pericolul încălzirii planetei. Ei solicită oprirea poluării şi sporirea acţiunilor pentru stabilizarea densităţii stratului de ozon.
VIAŢA ar putea să devină o RARITATE pe planeta noastră, susţin din păcate savanţii.

Leonardo di Caprio şi National Geographic au realizat filmul “ÎNAINTE DE POTOP”. Sunt prezentate dovezi şi sunt intervievaţi oameni de ştiinţă din întreaga lume şi oameni de decizie. Printre intervievaţi sunt şi fostul preşedinte al SUA, Papa de la Roma ş.a.
La conferinţa ONU din 2015 de la Paris politicienii au înţeles iminenţa încălzirii globale şi tot pentru prima data în istorie toate ţările planetei au semnat acordul de mediu.
Pădurile care ar trebui să ne dea oxigen ne dau … bioxid de carbon. De ce? Ard plămânii Terrei, pădurile din Amazon. Arde continentul Australia. Ard şi pădurile din Rusia.
Şi nu doar atât. Creşterea temperaturilor va antrena eliberarea în atmosferă a bioxidului de carbon aflat pe fundul mărilor şi oceanelor. Vom respira din ce în ce mai greu în aerul fierbinte. Gheţarii se vor topi iar nivelul oceanului planetar va creşte. Vor fi migraţii de populaţie din zonele de coastă, mişcări sociale. Olanda care are un sfert din teritoriu sub nivelul oceanului şi are construite diguri se pare ca e singura ţară care înţelege cu adevărat acest fapt.

Ce e de făcut?
Dezvoltarea durabilă trebuie să nu mai fie o expresie fară conţinut şi să trecem la fapte. Apoi e necesar să renunţăm să mai fim o societate de consum şi să economisim resursele Terrei care sunt …limitate.
De asemenea trebuie să trecem la energii nepoluante cum sunt: energia electrică, eoliană sau solară. Sa avem în vedere acţiunile de retehnologizare, să fie impusă folosirea de filtre industriale şi să se interzică activităţile cu impact negativ asupra climei. Să trecem concomitent la acţiuni masive de împădurire.

Cum să ne implicăm fiecare?
Să colectăm selectiv deşeurile, medicamentele expirate şi uleiurile arse.
Să participăm la acţiuni de plantări de arbori care vor duce şi la salvarea vieţuitoarelor. Să solicităm acum autorităţilor măsuri urgente de stopare a poluarii.
Toate acestea trebuie să le facem pentru noi şi pentru generaţia următoare. Vezi ce îşi doresc pentru viitor fetiţele Severn Cullis-Suzuki sau Greta Thunberg.
Acum când încă nu e prea târziu, salvează-te pe tine, dă şansă la o viaţa normală copilului tău şi salveaza Pămantul!
Sunteţi gata? Putem să o facem! Haideţi să începem!

Ion Zahiu
Șomaj bugetari. Guvernul