DISTRIBUIȚI

Pentru Galati, orasul de la malul Dunarii, istoria minoritatilor etnice este deosebit de importanta, mai ales din perspectiva contributiei pe care acestea au avut-o in dezvoltarea sa, de-a lungul timpului. Prin infiintarea Centrului Multicultural „Dunarea de Jos“ s-au creat premisele valorificarii potentialului socio-cultural pe care minoritatile etnice il aduc in viata orasului si a judetului Galati. Centrul, realizat cu sprijin Regio, se afla intr-o cladire monument istoric, care a fost restaurata in acest scop.
Conform ultimului recensamant al populatiei din 2011, in Galati se gasesc peste 16 etnii: romi, rusi-lipoveni, greci, maghiari, turci, italieni, germani, evrei, ucraineni, armeni, bulgari, ceangai, macedoneni, tatari, chinezi, polonezi s.a.
Convietuirea fireasca a multor etnii a fost un prilej de a realiza un patrimoniu cultural comun, in care se poate regasi fiecare. Zona a imprumutat, asadar, din frumusetea si autenticitatea culturii, traditiilor si obiceiurilor pe care localnicii, indiferent de etnie, le pastreaza inca.
In acest context, la Consiliul Judetului Galati, s-a simtit nevoia crearii unui centru multicultural care sa adune laolalta si sa promoveze valorile tuturor minoritatilor etnice identificate in Galati. Era o necesitate subliniata in repetate randuri de oamenii de cultura galateni, dar si de reprezentantii minoritatilor etnice in cadrul intalnirilor periodice organizate de Consiliul Judetului Galati.
Tot CJ Galati a fost primul care a recunoscut importanta unei astfel de structuri si si-a asumat initiativa infiintarii sale. Cladirea avuta in vedere pentru realizarea unui centru multicultural la Galati era situata in zona istorica a orasului, pe str. Domneasca, la nr. 91. Ea facea parte dintr-un ansamblu urban de cladiri cu arhitectura specifica anilor 1900-1920.
Fost sediu al Muzeului de Stiintele Naturii si al Centrului Cultural „Dunarea de Jos“, cladirea ajunsese intr-un grad avansat de degradare si uzura care o facea imposibil de utilizat. Pentru a reconstitui ambientul de epoca al zonei si a-i da, in acelasi timp, functionalitatea dorita, s-a apelat la sprijinul Consiliului Local al Municipiului Galati care a sustinut o propunere de proiect – Centrul Multicultural „Dunarea de Jos“ – ce prevedea reabilitarea cladirii, precum si amenajarea si adaptarea spatiilor existente in vederea organizarii de manifestari culturale specifice, expozitii si actiuni culturale pentru minoritatile din judetul Galati.
Proiectul s-a derulat in cadrul unui parteneriat intre Consiliul Judetului Galati si Consiliul Local Galati, cu sprijinul societatii civile. Finantarea a fost obtinuta prin Programul Regio, iar in luna august 2014, centrul a fost lansat oficial.
Misiunea nu a fost una simpla, intrucat presupunea lucrari importante de consolidare si modernizare a corpului principal, demolarea constructiilor anexa, refacerea retelelor exterioare de utilitati, construirea unei scene, a unui panou de proiectie, a unei parcari acoperite si amenajarea parcului (alei pietonale, spatii verzi).
Cei aproape 7 milioane de lei si doi ani de lucrari au transformat, insa, miraculos, cladirea in ruina din str. Domneasca nr. 91. In locul ei a aparut o cladire eleganta, care pastreaza aerul de epoca adapostind, insa, unul dintre cele mai moderne centre multifunctionale din Galati, in incinta caruia pot fi organizate expozitii, conferinte, prezentari, spectacole sau alte evenimente culturale.
Toata munca echipei de proiect a fost, la final, rasplatita de privirile initial uimite si apoi admirative ale galatenilor veniti la deschiderea centrului. Bucuria cea mai mare a fost, insa, cea a reprezentantilor minoritatilor etnice care asteptau de ceva vreme un loc dedicat.
Informatii detaliate cu privire la acest subiect gasiti accesand Revista Regio nr. 48, decembrie 2015-ianuarie 2016, editie speciala.
Sursa: Inforegio