DISTRIBUIȚI
 
 
 
Organizațiile semnatare, membre ale Initiativei pentru o Justitie Curata, saluta decizia Guvernului României de a publica primele doua proiecte de lege privind achizitiile publice, solicitand totodata prelungirea termenului de consultare publica cu 60 de zile. Termenul actual privind consultarea publica, de numai zece zile, expira la 1 august și este cu totul nepotrivit in cazul unui pachet legislativ de o asemenea importanta. 

Atat noua lege privind achizitiile publice, cat și legea privind remediile, caile de atac și organizarea CNSC sunt acte normative cruciale pentru o piata a achizitiilor de 15 miliarde euro anual. 

Aceste legi transpun noile directive europene. Ele vin sa indrepte si numeroase carente ale legislatiei curente – OUG 34/2006, modificata de peste 20 de ori prin alte ordonante de urgenta. Aduc schimbari profunde, introduc institutii noi precum parteneriatele pentru inovare, unitatile centralizate de achizitii și furnizorii de servicii de achizitii, instituie drept criteriu general de atribuire a contractului „oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic”, aduc reguli noi – de exemplu pentru tertii suținatori.

De aceea, consultarea publica trebuie sa fie reala, nu mimata. Trebuie sa ofere cadrul mai multor dezbateri publice in care numeroșii actori interesati și afectati de aceste schimbari fundamentale – furnizori de servicii și produse, autoritati contractante, administratia locala si centrala – sa aiba posibilitatea sa-si exprime puncte de vedere avizate.

Avand in vedere și perioada de vacanta in care au fost publicate cele doua proiecte, solicitam ministrului Finantelor Eugen Teodorovici sa prelungeasca perioada de consultare publica pana la sfarsitul lunii septembrie.

24 iulie 2015

Freedom House România (FHR)

Expert Forum (EFOR)

Centrul Român de Politici Europene (CRPE)

 

FHR, EFOR şi CRPE fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata, proiect finantat prin granturile SEE 2009 – 2014, in cadrul Fondului ONG in România. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a granturilor SEE 2009 – 2014.