DISTRIBUIȚI

Oamenii legii au deschis dosar penal după ce un obiect de patrimoniu din Sinagoga de la Siret a fost înlocuit cu unul fals * este vorba despre Chivotul Sfânt * originalul a fost scos la licitaţie în Israel
Dosar penal de cercetare după ce din Sinagoga de la Siret un obiect de patrimoniu, denumit Chivotul Sfânt, a fost înlocuit cu unul fals iar originalul a fost scos la licitaţie în Israel. Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România-Cultul Mozaic, prin preşedintele Aurel Vainer, a depus plângerea. Este vorba despre o piesă de mobilier sculptată în lemn, cu rol de păstrare a textelor sfinte TORA, piesă denumită Aron Kodesh. Această piesă datează de la începutul secolului XIX şi are o valoare deosebită, făcând parte din categoria bunurilor culturale din patrimoniu Cultului Mozaic Evreiesc. Din cauza stării de degradare în care se afla această piesă de mobilier, în perioada lunilor iunie-iulie ale anului 2016, s-au realizat lucrări de restaurare a acesteia, fără a fi precizată societatea care a desfăşurat aceste lucrări.
În urmă cu câteva zile Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România a identificat pe un site de licitaţii on-line din Israel că o piesă de mobilier Aron Kodesh cu elemente identice cu cea aflată în sinagoga din Siret. „După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodesh-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală”, se arată într-un comunicat de presă transmis de FCER-CM. Pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei din Israel, iar poliţiştii fac acum cercetări în cadrul unui dosar penal.