DISTRIBUIȚI

Ca și în alte sectoare din agricultură, și apicultura are ”băieți deștepți” care pun mâna pe fonduri europene prin scheme bine puse la punct. Din cele circa 7 milioane de euro alocate creșterii albinelor ca sprijin prin Programul național Apicol, două milioane ajung la acești jucători din piață care au găsit metode sigure prin care pot păcăli sistemul, explică Ioan Fetea, președintele Asociației Crescătorilor de Albine (ACA) România.

“Problema este ca interesul apicultorilor pentru Programul National Apicol a scăzut, din cauza că și aici au apărut băieți deștepți și învârt facturi. Înainte cereau 11.000 de apicultori astfel de fonduri, acum sunt numai 5.000”, a spus Fetea pentru news.ro.

În prezent, ACA reprezintă interesele celor mai mulți apicultori din România, care dețin împreună peste un milion din cele 1,4 milioane de familii de albine din țară. În afara de ACA, mai există circa 300 de mici asociații de apicultori.

”Sunt apicultori care iau și stupii altora și spun că au un anumit număr de familii de albine, însă a doua zi după control ei înapoiază stupii colegului de la care i-a împrumutat și ridică banii. Apreciez că peste 30% din suma alocată într-un an reprezintă paguba, deci 2 din cele 7 milioane euro merg la băieții deștepți”, a afirmat Fetea.

”Acest control are loc o singură dată, în septembrie, și înca în mod aleatoriu, la numai 5% din cei care au luat fonduri, așa spune legea. Nu au oameni suficienți să facă aceste controale. Și se duc în control tocmai acolo unde lucrurile sunt în regulă”, a completat reprezentantul apicultorilor. Citeste integral pe agrointel.ro