DISTRIBUIȚI

Președinte ALDE Galați, Cristian Dima: „La 143 de ani de la înființarea primului partid liberal, existenţa unei formațiuni liberale în România este crucială. ALDE este azi singurul partid liberal din România, continuatorul liberalismului”
Data de 24 mai reprezintă o zi importantă pentru liberalii din România. Anul acesta, pe 24 mai s-au împlinit 143 de ani de la înființarea primului partid liberal. La 143 de ani de la înființarea PNL-ului, partidul se află într-una dintre cele mai negre perioade din istoria sa, una în care a renunțat la identitatea liberală și la istorie. Acest partid şi-a pierdut busola politică, transformându-se într-un partid care aplaudă spectacolul cătușelor, instituțiile de forță, în detrimentul drepturilor și libertăților cetățenilor.
Existenţa unui partid liberal în România este crucială. Alături de colegii din ALDE ne-am asumat să ducem mai departe flacăra liberalismului. ALDE este azi singurul partid liberal din România, continuatorul liberalismului. Am reușit ca în ultimii trei ani să creeăm în jurul ALDE nucleul unui mare partid liberal în România, un partid aşa cum ne doream să fie PNL.
Povestea liberalilor români a început în urmă cu 143 de ani datorită viziunii unor politicieni care au contribuit în mod decisiv la modernizarea și dezolvarea țării noastre. Liberalii sub Ion C. Brătianu au construit cu grijă o Patrie, o Istorie şi o Cultură, cum au fost ele numite la acele vremuri și ne-au făcut respectaţi între naţiunile europene. Trebuie amintit astăzi programul din ianuarie 1911, care anunţa şi intenţia de a adopta Constituţia „noilor necesităţi ale societăţii”. În adoptarea reformei electorale se vedea „mijlocul cel mai eficace de a solidariza toate fortele naţiunii şi de a asigura armonia socială”. Acesta sublinia ideea că „adevărata democraţie însemnează cârmuirea poporului prin sine însuşi”. De aici istoria a continuat bine pentru liberalismul românesc şi noi am moştenit o Ţară, un Neam şi o Istorie, pe care le-am apărat în două războaie mondiale cu mari sacrificii.
Ca partid liberal, ALDE s-a identificat în anii care au trecut ca fiind apărătorul drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, am avut o voce puternică în criticarea abuzurilor care s-au petrecut în ultima vreme bazate pe celebrele protocoale dintre SRI şi instituțiile din justiție. Un adevărat partid liberal cum suntem noi nu poate să susţină decât un singur lucru şi anume necesitatea protejării, apărării, promovării drepturilor şi libertăţilor individuale.
De-a lungul anilor, liberalii au contribuit la dezvoltarea Galațiului, la transformarea orașului nostru într-un oraș modern. În perioada interbelică peste 80% din primarii şi preşedinţii de comisii interimare a Galaţiului au marcat prin prezenţa şi prestaţia lor istoria oraşului. Enumăr doar câțiva lideri liberali gălățeni: V.A. Urechia; Mihail G. Orleanu; Ştefan H. Ştefan; Gen. Alexandru Cernat; Gh. Fernic; Farmacistul Constantin Ţinc.
Din păcate, din partidul elitelor, al promovării politicilor pentru dezvoltarea ţării, PNL a devenit partidul denunțătorilor. Sigur că frica unora dintre lideri îi determină să fie complezenţi în fața sistemului paralel, crezând că vor scăpa, nimic mai mult decât o deziluzie.
În momentul de faţă, important pentru mine și pentru ALDE este să ne conturăm cât mai bine identitatea pe scena politică românească. Acest lucru îl realizăm continuând să milităm, aşa cum a făcut-o şi PNL-ul istoric, pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.
Trebuie să nu uităm trecutul nostru frumos și îi îndemn pe liberalii gălățeni ca împreună să facem ca şi prezentul să fie frumos! Pentru asta ne trebuie muncă, încredere în virtuţile creative ale liberalismului. Uniți în singurul partid liberal din România, ALDE, sunt convins că vom izbândi!
Suntem într-o perioadă în care românii au nevoie de o voce politică ce militează pentru un stat de drept, pentru interesele și drepturile lor. Cetăţenii trebuie să simtă că au de partea lor un aliat puternic. Acesta e rolul pe care eu și colegii din ALDE ni l-am asumat. Suntem singura formaţiune autentic liberală din România, care continuăm să milităm aşa cum a făcut-o şi PNL-ul istoric pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor