DISTRIBUIȚI

Președintele Senatului României, dl Teodor Meleșcanu, l-a primit miercuri, 18 septembrie a.c., pe ministrul de externe al Republicii Polone, E.S. dl Jacek Czaputowicz, care se află la București cu ocazia participării la Consultările Interguvernamentale România-Polonia.

Întrevederea a avut loc în contextul inaugurării oficiale de către cei doi demnitari a expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”, prezentată în cadrul Senatului României de Ambasada Republicii Polone în România și a Institutului Polonez din București. Expoziția memorială a fost organizată în contextul comemorării a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial precum și al aniversării a unor evenimente istorice importante pentru relațiile româno-polone: 100 de ani de relații diplomatice, 30 de ani de regim democratic continuu și 10 ani de parteneriat strategic.

În cadrul discuțiilor, președintele Senatului a exprimat satisfacția pentru calitatea și evoluția relațiilor româno-polone, fapt evidențiat de frecvența și succesul contactelor bilaterale din ultimii ani, la nivel executiv și legislativ, precum și de buna cooperare în cadrul formatelor regionale de cooperare. Dl Teodor Meleșcanu a subliniat importanța cooperării în spiritul valorilor partajate pentru promovarea intereselor comune în cadrul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice.

Președintele Senatului a accentuat necesitatea reafirmării și consolidării Parteneriatului Strategic cu Polonia, cel mai importat aliat din regiune al României, menționând prioritatea acordată de Senat în direcția aprofundării și extinderii relației bilaterale speciale cu Republica Polonă la nivel parlamentar. În context, demnitarul român

a exprimat convingerea că, prin instrumentele pe care diplomația parlamentară le are la dispoziție, legislativele celor două țări contribuie la îndeplinirea angajamentelor comune asumate de România și Republica Polonă la nivel regional și european.