DISTRIBUIȚI

Stimată Redacție,

1.Ne-am bucura să semnalați sceneta noastră dedicată centenarului. Atașez textul. Versiunea filmată a întregii scenete este pe https://www.youtube.com/watch?v=kHlNhMZ_FH4

„1918” – SCENETĂ LA CENTENAR, clasa a IV-a C a Colegiului Național „Vasile Goldiș” Arad
„1918” – Scenetă școlară la Centenarul Unirii Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu România. Prezintă citate din discursurile mai tuturor personajelor …
www.youtube.com
Această scenetă, în aceste zile, la inițiativa Asociației Generale a Învățătorilor din România, este pusă în scenă în câteva sute de școli din România și R.Moldova.

2.Elevi și cadre didactice din peste 1000 de școli au semnat câte o declarație pentru unirea cu R.Moldova și drepturi pentru românii din Ucraina, Serbia de Răsărit, Bulgaria și Balcani (am atașat modelul declarației). Aceste declarații vor fi date spre păstrare, după caz, Muzeului Unirii din Alba Iulia sau muzeelor județene.

Este revoltător că profesioniștii nu au produs niciun film istoric sau piesă de teatru care să aibă ca teme „Unirea Basarabiei cu România”, „Unirea Bucovinei cu România”, „Unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România”. Este jalnic că pe nicio scenă sau ecran niciun actor român nu a avut ocazia niciodată să joace vreun rol al marilor protagoniști ai Marii Uniri: Ioan Pelivan, Teofil Ioncu, Alexei Mateevici, Toma Jalbă, Ștefan Bulat, Elena Alistar, Ion Buzdugan, Ioan Inculeț, Pantelimon Halippa și Vasile Stroescu, Ilie Lazăr, Ion Nistor, Iancu Flondor, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș etc.

Cu respect,

Viorel Dolha, președintele Asociației Generale a Învățătorilor din România

0723259290