DISTRIBUIȚI

Euro Vox Box
Consolidarea Corpului european de solidaritate
– declarație comună a comisarilor europeni Tibor Navracsics, responsabil pentru educație, cultură, tineret și sport, Günther H. Oettinger, responsabil pentru buget și resurse umane, și Marianne Thyssen, responsabil pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă –

Suntem foarte mulțumiți de faptul că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord politic cu privire la cadrul juridic pentru Corpul european de solidaritate.

Uniunea Europeană este fondată pe solidaritate; ea este una dintre valorile noastre fundamentale care unește cetățenii europeni. Corpul de solidaritate este o componentă-cheie a eforturilor noastre de a capacita tinerii și de a le permite să devină membri responsabili ai societății noastre, aducându-și contribuția la construirea unei Europe reziliente și coezive pentru viitor. De la lansarea Corpului european de solidaritate, în decembrie 2016, am fost martorii enormului interes de care dau dovadă tinerii în ceea ce privește participarea la activități de solidaritate. Până în prezent, aproape 67.000 de tineri s-au înscris și mii de persoane au început activități de voluntariat, de formare sau de muncă în sprijinul persoanelor și comunităților aflate în situații dificile.

Corpul european de solidaritate a avut deja un impact considerabil. În Italia, de exemplu, o serie de voluntari din toată Europa au participat, în 2017 și în 2018, la proiecte care contribuie la restaurarea patrimoniului cultural în regiunile afectate de cutremurele devastatoare din 2016. Având în vedere că, de acum, Corpul va avea propriul său cadru legislativ și un buget de 375,6 milioane euro până în 2020, ne putem ține promisiunea de a plasa 100.000 de tineri până la finalul lui 2020. În plus, acordul ne va permite să oferim și mai multe oportunități și mai mult sprijin în Europa. De asemenea, acesta va pregăti terenul pentru încă 350.000 de plasamente pe care dorim să le oferim în cadrul propunerii pentru următorul buget pe termen lung al UE.

Dorim să mulțumim președințiilor malteze, estoniene și bulgare, precum și comisiilor pentru cultură și educație și pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale din Parlamentul European pentru angajamentul lor și pentru eforturile intense pe care le-au depus. De asemenea, am dori să mulțumim raportorilor, dna Helga Trüpel și dl Brando Benifei. Ne exprimăm speranța că Parlamentul și Consiliul vor adopta rapid textul final care reflectă acest acord, astfel încât să putem întreprinde următorii pași către realizarea obiectivului de a face Corpul european de solidaritate și mai eficient și mai relevant pe teren.