DISTRIBUIȚI

ÎCCJ a decis condamnarea lui Radu Mazăre la 9 ani și a lui Cristian Borcea la 5 ani de închisoare, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța.
Decizia este definitivă, fiind luată de un complet de 3 judecători condus de Ionuț Matei. La ultimul termen, procurorii DNA au cerut 15 ani pentru Radu Mazăre, fostul edil din Constanța.

Conform acestei sentințe, Cristi Borcea se va întoarce după gratii după o scurtă „vacanță” petrecută în familie.

În dosar apare și Nicușor Constantinescu.

Inițial, pe fond, Curtea de Apel București l-a condamnat pe Radu Mazăre la 4 ani cu suspendare, pe Nicușor Constantinescu la 3 ani cu suspendare, Cristian Borcea fiind achitat.

Radu Mazăre este în prezent in Madagascar, iar Cristian Borcea este liber, după ce a fost eliberat condiționat în urmă cu câteva luni.
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 – iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, cu știință, au soluționat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obținerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietății asupra unor mari suprafețe de teren la care nu aveau dreptul.

Astfel, în baza probelor din dosar, fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată în 28 octombrie 2008, alături de 36 de persoane, între care foști şi actuali funcționari din Primăria Constanţa şi Oficiul de Cadastru, mandatari şi notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză. Prejudiciul în această cauză a fost estimat de DNA la aproximativ 114 milioane de euro, din care 77,77 milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.