DISTRIBUIȚI

De marți – 10 octombrie – ora 18,30 începem cursul:

Demonii. Analiza arhetipurilor revolutionare.
(Comentariu pe marginea romanului lui Dostoievski și a patru figuri revoluționare: Buonarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu)
Pe la începutul secolului XIX o mână de oameni din diferite regiuni ale globului și-au propus să schimbe radical lumea. Cum nu aveau răbdare, timp sau prea multă încredere în oameni pentru a-și expune ideile pe larg, singurul lor mijloc aflat la îndemână era revoluția. Adică, o acțiune politică directă și violentă prin care să dea naștere unei lumi noi din care inegalitățile să dispară pentru totdeauna, iar raiul pământesc să ia ființă.

Povestea acestor oameni a fost spusă de Dostoievski în „Demonii”, fără îndoială, cel mai complex roman politic scris vreodată. Doar că Piotr Verhovenski, Stavroghin și toți „ai noștri”, dimpreună cu mentorul lor Stepan, nu au fost doar niște plăsmuiri ale unei minți creative excepționale.

Demonii au existat în realitate și nu doar în Rusia, iar istoria i-a canonizat, cu mici excepții (astăzi străzile, orașele sau școlile poartă numele lor). Proiectul lor politic, de revoltă împotriva ordinii creației, merge mai departe, dar rădăcinile îi sunt ocultate.

Cursul „Demonii” își propune să pună în evidență aceste origini și caracteristici ale Revoluției Moderne prin istoria a patru revoluționari exemplari prin iacobinismul și fanatismul lor. Veterani ai societăților secrete, maeștri în arta conducerii oculte, revoluționari de profesie, ideologi pur sânge în unele cazuri, duplicitari și alunecoși în altele, toate cele patru figuri (Bunoarroti, Neceaev, Bolivar și Bălcescu) analizate în decursul întâlnirilor relevă o dimensiune mai puțin cunoscută dar esențială pentru a înțelege istoria și filosofia politică a modernității.

Înscriere
De luni – 9 octombrie – ora 18,30 începem programul de mentorat:

Program de mentorat pe Acțiunea umană a lui Ludwig von Mises
Din această toamnă, în cadrul Academiei Private, vom începe un program de mentorat construit în jurul cărții Acțiunea umană, lucrarea fundamentală a lui Ludwig von Mises, cea despre care se spune că ar fi un fel de biblie economică a omului civilizat. Construit ca urmare a experiențelor recente de bun augur (vezi aici https://academiaprivata.ro/cateva-ganduri-despre-mentorat/) programul îi are în vedere pe cei care doresc să pună bazele educației lor economice pe fundația temeinică a unui tratat deja clasic. De asemenea, e binevenit oricine vrea să citească Acțiunea umană în întregime (sau care a vrut mereu, dar nu a reușit de unul singur). Cărțile mari se citesc greu de unul singur și de aceea un grup (de regulă mic), poate face minuni.

Programul va consta în 30 de întâlniri săptămânale în care cartea va fi discutată în cerc restrâns (3-5 participanți) capitol cu capitol, sub coordonarea lectorului.