DISTRIBUIȚI

10 hectare! O suprafață deloc mică pe care se poate începe o afacere în agricultură. Dar mulți dintre agricultori se lovesc la început de întrebarea firească: care este cultura pe care să pariez?

La această întrebare Agrointeligența l-a provocat să răspundă pe directorul Institutului de la Mărăcineni, Mihail Coman, specialist care, în peste 30 de ani de experiență, se poate spune că a văzut toate plusurile și minusurile culturilor.

„O să vă răspund mai sentimental. Poate că știți că România are peste 25 de specii descrise ca fiind posibile a fi cultivate. Eu, prin originea mea, am început cu specia căpșun unde am avut câteva specializări în mai multe țări. Sunt legat de această specie, sigur că 10 hectare cât a fost provocarea dumneavoastră este destul de mult pentru România dar am văzut și astfel de plantații în zona de mijloc a Italiei sau zona nord atlantică a Statelor Unite. Deci aș spune căpșun cu siguranță!”, a declarat Mihail Coman.

Soiul Premial, „vedeta” ce dăinuie de 13 ani la Institutul de la Mărăcineni

Când vine vorba de soiuri, directorul de la Mărăcineni ne recomandă să le alegem pe cele autohtone, aclimatizate, în detrimentul celor aduse din import.

„Aș vrea să spun, poate chiar fără lipsă de modestie, că noi avem un soi timpurie care este foarte cerut. Este vorba de soiul Premial care a fost scos pe piață în 1993 iar acum vrem să îl îmbunătățim. Dar suntem uimiți de cererea mare de stoloni iar asta denotă că putem face lucruri foarte bune și la noi în țară. Este un soi foarte rezistent iar fructele se coc imediat în a doua decadă a lunii mai în condițiile de deal și poate chiar mai devreme în sudul României”, a explicat directorul de la Mărăcineni.

Soiul Premial este obținut prin hibridare, este un soi timpuriu, este rezistent la ger, brume, boli. Are o productivitate medie de 18 tone la hectar. Planta crește sub formă de tufă semiviguroasă, răsfirată. Fructele sunt mijlocii spre mari (20 g), sfero-conice, colorate uniform în roșu aprins, lucioase, pulpa este roșie, consistentă, suculentă, plăcută la gust, având un conținut mare în vitamina C. Producția medie pe plantă este de 500 g.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Agrointeligența.ro.