DISTRIBUIȚI

Cultura comercială a zmeurului este foarte rentabilă, deoarece sunt plante de talie mică şi necesită un spaţiu redus pentru dezvoltarea lor. Aceşti semiarbuşti se numără printre cei mai indicaţi pentru cultură în grădinile de lângă casă., scrie agroazi.ro

Pentru a înfiinţa un hectar de cultură de zmeur este nevoie de investiţii de circa 50.000 de lei. Fondurile se pot recupera în aproximativ 2-3 ani. Venitul în cultura zmeurului este de 80.000 lei adică circa 18.000 euro/hectar.

Iată în ce trebuie investiţi aceşti bani:

Materiale Preţ
Plante sănătoase 20-25.000 lei
Sistem irigaţii 6.500 lei
Lucrări înfiinţare 4.000 lei
Îngrăşăminte şi tratamente 1.000 lei
Total 47-50.000 lei
Perioada de recoltare 10-12 ani
Recuperare investitţi 2-3 ani
Producţii/ha 8-10 tone (după 2-3 ani)
La o producţie de 8 tone / hectar şi un preţ de valorificare de numai 10 lei/kg (preţul mediu 12-15 lei), se obţine un venit în cultura zmeurului de 80.000 lei adică aproape 18.000 euro/hectar.

Avantaje ale cultivării zmeurului

Plantaţia de zmeura intră repede pe rod şi permite recuperarea investiţiilor în timp scurt.
Plantaţia de zmeur este una dintre culturile agricole care au avut o dinamică deosebită pe plan mondial în ultimii ani.
În ţara noastră există prea puţine ferme de producţie, deşi cultura zmeurului poate valorifica şi suprafeţele de teren mai mici, caracteristice agriculturii româneşti.
În plus, producţia de fructe poate fi valorificată foarte bine la export.
Productiile sunt ridicate si pot depasi 12 t/ha la alegerea unor soiuri productive şi la o tehnologie corectă de cultura.
Frunzele şi tulpinile de zmeur se folosesc în scopuri medicinale pentru ceaiuri pentru combaterea diareei, dezinteriei, anginei şi amigdalitei.
Importanţa acestei culturi sporeşte şi datorită faptului că zmeurul poate fi cultivat în condiţii variate de la câmpie până la altitudini foarte mari.
Zmeurul este o specie importantă şi tot mai căutată de producătorii agricoli, deoarece asigură producţii timpurii şi de calitate, care se valorifică bine pe pieţele marilor oraşe.
La baza acestui articol au stat informaţiile de pe http://pepinierelehida.ro
Gabriel CANEPA,anul I CRP,Universitatea Apollonia Iasi