DISTRIBUIȚI

Dacă ai ceva spațiu pe balcon, pe terasă, în apartament sau în curtea interioară poți să îți cumperi soiuri de pomi fructiferi care sunt adaptate creșterii în ghiveci.

Pomii columnari sunt cea mai bună soluție pentru o mini-livadă pe spații restrânse. Pe scurt, cu puțină inițiativă puteți avea rod chiar și la ghiveci. Fiind vorba totuși despre producție este foarte important de unde provine materialul săditor.

Pentru o recoltă bună, la ghiveci, cea mai bună soluție este achiziția de soiuri autopolenizatoare. Cele mai bogate oferte de pomi columnari de pe piață sunt mărul, părul, caisul sau piersicul, arată Agrointeligența. Mai există și specii de mur, agriș sau coacăz.

Potrivit specialiștilor pomii columnatri se cultivă în special în ghivece nu neapărat foarte mari, pentru a nu se dezvolta foarte mult rădăcina, dar și pentru o creștere lentă a tulpinii. Astfel diametrul unui ghiveci trebuie să aibă cel puțin 50 de centimetri.

Pentru ca pomul să crească drept este nevoie de un băț sau un mic spalier pentru susținere. Un lucru important este și poziția pe care o ocupă pomul. Acesta are nevoie de lumină naturală, dar trebuie ferit de curenți puternici, iar dacă pământul din ghiveci se usucă, pomul trebuie udat.

Acești pomi nu necesită tăieri repetate ca într-o livadă clasică, ci mici servicii pentru îngrijire. Un astfel de pom ajuns pe rod poate produce și până la 10 kilograme de fructe, mai arată Agrointeligența.

Potrivit oferteleor din piață un astfel de pom poate fi cumpărat cu prețuri care încep de la 20-30 de lei, dar ajung și la 150 de lei, în funcție de soi. Cei care au spații mai mari pot beneficia de oferte cu seturi de până la șase răsaduri, iar prețul depășește cu puțin 300 de lei.

Vânzătorii de pomi colimnari spun că patru pomi pot fi așezați pe o suprafață de doar un metru pătrat. Specialiștii mai spun că nu este indicat ca vârful acestor pomi să fie tăiat la plantare, ci abia după ce ei ajung la înnălțimea de aproximativ 2,5 – 3 metri.

Citește mai mult pe Agrointeligența.