DISTRIBUIȚI

Prenumele Daniel, cu femininul Daniela, raspandit si frecvent in onomastica multor popoare vechi sau moderne, evoca numele profetului biblic Daniel, sarbatorit in Biserica Ortodoxa pe 17 decembrie. O zi mai tarziu, pe 18 decembrie, este praznuit Sfantul Cuvios Daniil Sihastrul, pustnic si duhovnic renumit, sfetnic al domnitorului Stefan cel Mare si egumen al Manastirii Voronet. Potrivit traditiei, Manastirea Putna, Ierusalimul neamului romanesc, asa cum o numea Eminescu, a fost inaltata la indemnul inteleptului duhovnic. Daniil Sihastrul a trait la inceputul secolului al XV-lea, intr-un sat din vecinatatea orasului Radauti. A trecut la cele vesnice in 1496, la Manastirea Voronet. A fost considerat sfant inca din timpul vietii, vindecand bolnavii, alungand demonii si alinand suferintele tuturor celor care veneau sa ii ceara sfatul.

Prin activitatea sa, Daniil Sihastrul a stat la originea unei miscari isihaste in nordul Moldovei, avand multi ucenici in padurile din preajma Voronetului, precum si la schiturile si manastirile din zona. Tot el este cel care l-a incurajat pe Stefan cel Mare sa lupte pentru apararea crestinatatii si sa construiasca lacasuri sfinte. Daniil Sihastrul a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana in anul 1992, fiind praznuit pe 18 decembrie.
Sfantul Prooroc Daniel in groapa cu lei
Sfantul Prooroc Daniel in groapa cu lei

In Biblie, personajul cel mai cunoscut cu acest nume este profetul Daniel. In anul 606 i.H., pe cand avea in jur de 16 ani, Daniel, descendent al unei nobile familii iudaice, a fost luat in robie de catre regele Nabucodonosor si dus in Babilon, impreuna cu o mare parte a poporului lui Israel. In timpul prizonieratului, Daniel a studiat alaturi de alti trei tineri evrei (Anania, Misael si Azaria), pomeniti in aceeasi zi cu Daniel, urmand sa devina dregator la curtea regelui Babilonului. Daniel si-a pastrat credinta stramoseasca monoteista, refuzand sa se inchine la idolii babilonienilor si sa manance din bucatele imparatului, hranindu-se numai cu seminte si apa. A talcuit visele lui Nabucodonosor, pe care nici un vrajitor de la curtea acestuia nu reusise sa le explice. Pentru ca a continuat sa se inchine lui Dumnezeu si nu idolilor, Daniel a fost aruncat de doua ori intr-o groapa cu lei, din care a iesit de fiecare data nevatamat. Datorita intelepciunii si darurilor sale deosebite, Profetul Daniel si-a castigat o pozitie importanta in ierarhia babiloniana, pe care si-a pastrat-o si dupa cucerirea Babilonului de catre persi, in anul 539 i.H., pe cand era in varsta de 75 de ani. Sfantul Prooroc Daniel este unul dintre cei patru mari Prooroci ai Vechiului Testament, alaturi de Isaia, Ieremia si lezechiel.

Etimologie
Daniel este un vechi nume teoforic de origine ebraica, avand in compozitie elementul -el, prescurtare de la Elohim (unul dintre numele prin care este desemnat Dumnezeu in traditia ebraica). Din acest punct de vedere, Daniel se aseamana cu nume precum Gabriel, Rafael, Samuel etc. Numele Daniel s-ar traduce prin Dumnezeu a judecat sau Dumnezeu este judecatorul meu.
Forma Daniil, atestata in documentele Tarii Romanesti inca din anul 1369, era forma ecleziastica scrisa, curenta in epoca.

Derivate de la prenumele Daniel:
Daniela, Dan, Dana, Dani, Danut, Danuta, Danieluta

Personalitati cu numele Daniel sau cu nume derivate:
Daniil Sihastrul (secolul al XV-lea), Patriarhul Daniel (n. 1951), Dana Dogaru (n. 1953), Daniela Vladescu (n. 1956), Dan Puric (n. 1959), Daniela Condurache (n. 1962), Daniel Defoe (1659-1731), Dan Brown (n. 1964), Daniel Craig (n. 1968)

Predispozitii ale persoanelor cu numele Daniel:
Firi sociabile, vesele, mereu cu zambetul pe buze, despre persoanele cu numele Daniel se spune ca sunt intotdeauna inconjurate de prieteni. Principalele lor atuuri sunt sensibilitatea, tactul si toleranta. Idealisti, le-ar placea ca toti cei din jurul lor sa fie fericiti. Viata afectiva este foarte importanta pentru ei, de aceea, atunci cand sunt dezamagiti sau se simt neintelesi, isi pierd buna parte din energie. Curiosi din fire, totul ii intereseaza si ii amuza, ceea ce face sa cocheteze adesea cu domenii dintre cele mai diverse. Pentru a se dezvolta armonios, au nevoie de frumusete, de arta si confort. Aflati in cautarea femeii perfecte, cei cu numele Daniel tind sa se dovedeasca destul de greu de cucerit! In plan profesional, se pot realiza in domenii din sfera comerciala sau care au legatura cu exprimarea scrisa si orala (presa scrisa, audiovizual). (Foto: Wikipedia, Wikipedia)

Le uram tuturor sarbatoritilor La Multi Ani!