DISTRIBUIȚI

Știm cu toții că laptele, simplu sau prelucrat sub forma unor diferite sortimente de lactate, reprezintă un aliment de bază, indispensabil, obligatoriu și esențial. Pentru creștere, pentru calciu, pentru oase, pentru proteine. Practic, pentru sănătatea și însăși viața noastră. Ne este băgată pe gât imaginea văcuței fericite, care ne oferă cu dragoste lăpticul ei, pentru a crește noi mari, frumoși și sănătoși. Astfel, în orice supermarket sau hipermarket raionul de lactate este cel mai întins ca suprafață și cel mai bine aprovizionat. Ați observat lucrul acesta? Poate că da, poate că nu. Nici nu-i atât de important.

Ceea ce e de luat în seamă e că există pe lume și o altă perspectivă asupra lactatelor. Una nu atât de roz ca cea cu care suntem intoxicați sistematic. Cu convingerea că cititorii acestui blog sunt oameni inteligenți și cu mintea deschisă, dornici să-și îmbunătățească starea de sănătate și să-și corecteze greșelile de alimentație, vă ofer astăzi 10 motive pentru care n-ar trebui să beți lapte:

1. Laptele este doar pentru sugari. Omul este singura ființă care bea laptele altui mamifer și, în plus, face acest lucru și după înțărcare și ca adult. Sigur că avem de-a face și cu o excepție: câinii și pisicile beau laptele cu care îi hrănim noi, oamenii. Este lesne de înțeles, totuși, că pisicile și câinii nu au rațiunea pe care o avem noi. Câinii și pisicile sunt animale domesticite, îndopate de noi cu tot felul de alimente nepotrivite pentru ei, după bunul nostru plac și după cum consideram noi că e bine. Un om care are un câine sau o pisică știe cât de rău îi face laptele animalului său. De altfel, orice medic veterinar interzice hrănirea câinilor și pisicilor cu lapte. Așa că, repet: într-un mediu natural, firesc, nepervertit, toți puii mamiferelor beau doar laptele matern și doar până când sunt înțărcați.
E nefiresc ca oameni maturi, în toată firea, să bea lăptic, ca bebelușii. Pe lângă ridicolul evident al situației, există și temeiul fiziologic pentru care laptele nu e bun pentru adulți. Pentru ca lactoza din lapte să fie digerată, e nevoie ca organismul să producă o enzimă numită lactază. Aceasta însă dispare aproape complet după primii ani de viață ai copilului. De aceea, laptele este greu digerabil și, în consecință, total nepotrivit consumului de către adulți. În plus, laptele cel mai des consumat este cel de vacă, acesta fiind, prin compoziție, cel mai îndepărtat de cel uman, cel mai greu digerabil și cel mai dăunător pentru oameni.
„Oamenii nu au nevoi nutriționale pentru laptele animal”, susține Walter Willett, unul dintre cei mai mari nutriționiști ai lumii. De reținut e faptul că acesta și-a petrecut copilăria la o fermă și nici măcar nu este vegetarian. Aceasta este concluzia lui de savant la Harvard School of Public Health. Desigur că nu poate fi vorba de niciun fel de nevoi nutriționale, din moment ce obiceiul de a consuma laptele animalelor și de a prepara tot felul de produse din el este unul foarte recent (de doar 10.000 de ani), raportat la istoria de câteva milioane de ani a ființei umane.

2. Laptele este cancerigen. Un studiu realizat de specialiștii de la Harvard a ajuns la concluzia ca laptele este cauzator de cancer, mai ales din cauza estrogenului, un hormon pe care acesta îl conține într-o cantitate foarte mare. Studiul a comparat rata cancerului și modul de alimentație a 42 de țări ale lumii. Concluzia a fost că în țările unde se consumă multe lactate rata cancerului testicular este mai mare. Un alt studiu, realizat tot de oamenii de știința de la Harvard, a ajuns la concluzia că există o legătură directă între cancerul ovarian și consumul de lapte, iar studii similare demonstrează legătura dintre lapte și alte forme de cancer (de prostată, de sân etc.).

3. Laptele extrage calciul din oase. Da, ați citit bine! Mult lăudatul lapte, fără de care nu putem, chipurile, să trăim, datorită calciului pe care îl conține, în realitate, ne scoate din oase acest prețios mineral. Pare greu de crezut, nu-i așa? Există însă o explicație. Calciul are un puternic efect anti-acidifiant, iar a combate efectele negative ale acidității provocate de lapte și a se reechilibra (alcaliniza), organismul folosește calciul existent în oase. Iată ce simplu e! Toată povestea asta halucinantă cu calciul pe care ni l-ar da nouă laptele nu este altceva decât un mit, fabricat și răspândit de industria mondială a lactatelor.
Dr. John McDougall, autorul unui studiu pe aceasta temă, susține că „mitul conform căruia osteoporoza este cauzată de lipsa de calciu a fost creat în scopul de a vinde produse lactate și suplimente cu calciu. Femeile americane sunt printre cele mai mari consumatoare de calciu din lume și totuși au una dintre cele mai mari incidențe ale osteoporozei de pe planetă. Iar consumarea unei cantități mari de produse lactate și suplimente cu calciu nu va schimba niciodată această situație”.
Nu trebuie însă să ne panicăm. Desigur că avem nevoie de calciu și, din fericire, există multe alte surse care să ni-l ofere. Susanul, spre exemplu, conține de 4 ori mai mult calciu decât laptele. În plus, acesta, spre deosebire de cel din lapte, este asimilabil în totalitate de către organism. Alte surse bogate în calciu sunt nucile, migdalele, semințele, spanacul, brocoli, varza, fructele, algele.

4. Laptele provoacă numeroase boli: afecțiuni ale stomacului și colonului, inflamații și dureri articulare, artrită, acnee, anemie, alergii, obezitate, boli cardiovasculare, diabet, celulită, afecțiuni ale pielii.

5. Laptele conține hormoni, dioxină, analgezice, antibiotice. Dioxina este una dintre cele mai toxice substanțe din lume, iar hormonii, antibioticele și analgezicele cu care sunt îndopate animalele au efecte devastatoare, de multe ori ireversibile, asupra organismului uman.

6. Laptele conține puroi, provenit din ugerul vacilor. În sistemul industrial, vacile sunt mulse cu niște aparate metalice care rănesc și infectează ugerele. Astfel, în lapte ajunge o mare cantitate de puroi care, din păcate, va ajunge să fie ingerat mai târziu de consumatori.

7. Laptele dă dependență. Prin compoziția lui, laptele are un efect similar morfinei, creând o dependență foarte puternică. Pare greu de crezut, dar gândiți-vă că foarte mulți oameni declară că n-ar putea renunța pentru nimic în lume la lactate. Această dependență, la fel ca toate celelalte, dăunează organismului uman pe termen lung.

8. Laptele de pe piață nici măcar nu e lapte. O mare parte din laptele din comerț este falsificat. El conține apă, untură de porc, seu, uleiuri vegetale hidrogenate, aditivi, lapte praf, făină de grâu, sare, faină de oase.

9. Există alternative mult mai bune, mai firești și mai sănătoase. Laptele vegetal (de migdale, de cocos, de susan sau de cânepă) este foarte sănătos, hrănitor și chiar mai gustos. În plus, din caju, din nuci braziliene sau din soia se poate face o „brânză” foarte bună.

10. Laptele este rezultatul uneia dintre cele mai crude și inumane forme de exploatare a animalelor. Știu că există oameni care cred că vacilor li se face un bine atunci când sunt mulse. Din păcate, lucrurile nu stau deloc așa. În realitate, vaca dă lapte doar atunci când a născut și își alăptează vițelul. Sau când ar trebui să-l alăpteze, dar nu mai are pe cine, pentru că vițelul îi este răpit după câteva zile. Ar fi bine ca noi, oamenii, să ne impunem anumite limite propriilor porniri barbare. Această formă de exploatare a animalelor, total inutilă, este deja prea mult. Nu credeți?

Sursa: aici

Dr. Walter J. Veith – Laptsolut uimitor (RO)

Este oare laptele bun pentru noi? Timp de secole am fost făcuți să credem că produsele lactate ar trebui să constituie o componentă esențială a alimentației noastre. Cu toate acestea, se știe că multe națiuni nu tolerează laptele și că chiar în cadrul comunităților care-l tolerează există mulți indivizi care sunt alergici la lapte. Iar cercetările recente asociază consumul de lapte și produse lactate cu boli grave, unele potențial letale, precum osteoporoza, leucemia, diabetul, cancerul și multe altele. Prof. dr. W.J. Veith prezintă pe larg și bine documentat aceste pericole în prelegerea de mai jos, care face parte din seria sa de conferințe intitulată „Viața la superlativ”. Vă invităm să-l urmăriți cu atenție și apoi să decideți în cunoștință de cauză dacă mai vreți să consumați acest aliment, sub orice formă s-ar prezenta el – cu cacao, cu fructe, cu semințe, cu mucegai…