DISTRIBUIȚI

Invitație pentru presă
Ambasada SUA în România organizează o ceremonie de depunere de coroane de flori la Monumentul comemorativ din Sinaia, dedicat eroilor americani din Al Doilea Război Mondial căzuți la datorie în România.
Evenimentul, care va avea loc luni, 20 mai, de la ora 11.30, în Piațeta Vulturii Libertății, marchează Memorial Day, ziua dedicată militarilor americani căzuți la datorie pentru țara lor. La ceremonie participă ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, primarul orașului Sinaia, Vlad Oprea, oficiali civili și militari, români și americani, precum și ambasadori și atașați militari acreditați în România.
Accesul presei se va face între orele 10.30 – 11.15, prin punctul de acces dinspre Strada 13 Septembrie. Accesul în spațiul delimitat pentru mass-media va fi permis pe baza legitimației de presă. Ca urmare a restricțiilor de circulație, impuse pe perioada desfășurării evenimentului, parcarea autoturismelor nu va fi posibilă în zona adiacentă Monumentului.
Confirmarea participării jurnaliștilor se poate face până joi, 16 mai, ora 15:00, la adresa armaselum@state.gov Televiziunile care doresc să solicite accesul carelor de transmisie TV, trebuie să facă acest lucru până joi 16 mai, ora 12:00, la adresa armaselum@state.gov, cu indicarea numărului de înmatriculare al acestora. Accesul carelor de transmisie va fi permis în ziua evenimentului între orele 10.30-11.00.
xxx
Memorial Day (Ziua Memorială sau Ziua Eroilor) este o sărbătoare oficială la nivel federal în Statele Unite ale Americii, fiind sărbătorită în ultima zi de luni din mai. Denumită în trecut și Decoration Day, ea comemorează soldații americani care au murit în luptă sau în serviciul militar. A fost introdusă pentru a cinsti soldații unioniști uciși în Războiul American de Secesiune – dar după Primul Război Mondial a fost extinsă, pentru a onora memoria tuturor americanilor care au murit în războaie.
Monumentul din Sinaia a fost inaugurat în anul 1999 și mutat pe actualul amplasament în 2015.

Public Diplomacy – Press Office

U.S. Embassy-Bucharest

Tel: 004(0) 21 200 3694

Fax: 004(0) 21 2 00 3723

Website: https://ro.usembassy.gov/