DISTRIBUIȚI

BUSTUL SMARANDEI BRĂESCU DEZVELIT LA BÂRLAD
de Ioana Nedelcu
Smaranda Brăescu s-a născut la data de 21 mai 1897, în localitatea Hănţeşti, Buciumeni și a fost prima femeie paraşutist a României, care a devenit campioană mondială absolută.

Din 1911, pleacă la Bârlad, unde, până în anul 1913, urmează cursurile Şcolii secundare de fete.

În ziua de 27 mai 1911, la vârsta de 15 ani, are primul „contact” cu aviaţia, de care se îndrăgosteşte iremediabil. Smaranda Brăescu este un simbol al paraşutismului în România.

Pentru a omagia acest lucru, Primăria Bârlad împreună cu Consiliul Local și câțiva sponsori au încercat să-și arate prețuirea pentru cea care a devenit prima femeie “cu capul în nori”. Din 2017, Smaranda Brăescu a devenit “cetățean de onoare” al orașului.

Smaranda Brăescu era o vedetă mondială! Fusese prima femeie parașutist din România și a treia din Europa, doborâse recordul mondial feminin și apoi pe cel absolut, la săritura cu parașuta. Fusese primul european cu brevet de pilot obținut în Statele Unite.

A fost condamnată de comuniști la închisoare. Dar decât să le cadă în mână comuniștilor, glorioasa Smaranda Brăescu a preferat să se ascundă sub o identitate falsă, luând drumul bejeniei, îmbrăcată în straie de călugariță greco-catolică – Maria Popescu.

Reporter: Adnana Dumitrescu, Apollonia TV