DISTRIBUIȚI

Agenda săptămânii
24 – 30 septembrie 2018 – reuniuni în comisii şi grupuri politice, Bruxelles
Bugetul UE pentru 2019. Comisia pentru Bugete va adopta propunerile pri-vind bugetul UE pentru anul următor. Membrii Parlamentului European își do-resc să prioritizeze stimularea programelor care susțin schimburi între stu-denți precum Erasmus+, întreprinderi mici și mijlocii, proiecte de cercetare, dezvoltarea de rețele trans-europene, joburi și inovare socială, angajarea ti-nerilor, dar și programe legate de climă. Deputații ar putea propune, de ase-menea, fonduri suplimentare pentru măsuri viitoare vizând securitatea, mi-grația și ajutorul pentru refugiați, atât în UE cât și în afară UE. (marți, 25 sep-tembrie și miercuri, 26 septembrie). Puteţi urmări dezbaterea aici.
Premiul Saharov 2018. Candidații pentru Premiul Saharov 2018 pentru liber-tatea de gândire vor fi prezentați în cadrul unei reuniuni comune între Comisia pentru Afaceri Externe, Comisia pentru Dezvoltare și Sub-comisia pentru Drepturile Omului. Anul aceste sunt 8 candidați. Comisia pentru Afaceri Ex-terne și Comisia pentru Dezvoltare vor alege cei trei finaliști în dată de 9 oc-tombrie, urmând că votul final pentru alegerea câștigătorului să aibă loc pe 25 octombrie în cadrul Conferinței Președinților. (joi, 27 septembrie). Puteţi urmări aici.
Reuniune parlamentară Asia-Europa. Parlamentul va găzdui cea de-a 10-a reuniune a parteneriatului parlamentar Asia – Europa. Membri ai Parlamentului European și parlamentari din statele UE, din 18 țări din Asia, precum și din Rusia, Australia, Nouă Zeelandă, Norvegia și Elveția se vor întâlni pentru a discuta despre schimbările climatice, migrație, economie și securitate. (joi, 27 septembrie și vineri, 28 septembrie).
Pregătirea ședinței plenare. Grupurile politice vor pregăti ședința plenară din 1 – 4 octombrie, când vor avea loc votul privind reforma legislației UE privind media audiovizuală și votul privind noile propuneri de reducere a emisiilor de CO2 produse de autoturisme de pasageri. Deputații vor pregăti de asemenea dezbaterea despre viitorul Europei cu Prim Ministrul Estoniei, Jüri Ratas, teme precum statul de drept în România și Consiliul European din 18 – 19 octombrie.
Fact-checking. Parlamentul găzduiește o conferință care reunește organi-zațiile de fact-checking din Europa în pregătirea alegerilor europene de anul viitor. 60 de fact-checkeri din statele membre UE vor discuta cu experți și membrii ai PE despre oportunități și provocări în ceea ce privește fact-checkingul în perioada alegerilor. Evenimentul va fi deschis de Președintele PE, Antonio Tajani și de Comisarul European pentru Economie Digitală și Societate Digitală, Mariya Gabriel. (joi, 27 septembrie și vineri, 28 septembrie). Găsiţi mai multe informaţii aici.
Bogdan BÂRLA

Press officer – Biroul de Legatură al Parlamentului European în România
bogdan.barla@europarl.europa.eu
+40 741 138 767
+40 21 405 0880

Andra ŢĂRNEA

Press officer – Biroul de Legatură al Parlamentului European în România
andra-teodora.tarnea@europarl.europa.eu
+40 743 113 899