DISTRIBUIȚI

Participarea senatorului Titus Corlățean la prima parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Strasbourg, 25-28 ianuarie 2021

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), participă, în perioada 25-28 ianuarie a.c., la prima parte a Sesiunii plenare a APCE. Pentru prima dată după ianuarie 2020, sesiunea este organizată în format hibrid, care implică și prezența fizică a membrilor APCE la dezbaterile în plenul Adunării pe teme de actualitate, precum și la dezbaterea rapoartelor pe temele: vaccinarea COVID-19 – considerații de ordin etic, juridic și practic; restricții privind activitatea ONG-urilor în statele membre ale Consiliului Europei; preocupări privind profilarea etnică în Europa; asigurarea independenței judecătorilor din Polonia și Republica Moldova etc.
Totodată vor fi aleși, prin vot secret, noul secretar general al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și secretarul general adjunct al Consiliului Europei. Candidații pentru aceste funcții sunt Despina Chatzivassiliou-Tsvolis (Grecia) și Wojciech Sawicki (Polonia), respectiv Bjørn Berge (Norvegia) și Leyla Kayacik (Turcia).

Intervenția senatorului Titus Corlățean pe tema alegerilor parlamentare din Georgia
Luni, 25 ianuarie a.c., cu ocazia primei părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 25-28 ianuarie 2021), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a luat cuvântul în plen în cadrul dezbaterii comune referitoare la raportul de activitate al Biroului și Comisiei Permanente ale APCE (raportor: Ian Liddell Grainger, Marea Britanie, Conservatorii Europeni/Alianța Democraților), respectiv observarea alegerilor parlamentare din Georgia , 31 octombrie 2020 (raportor: Tiny Kox, Olanda, Stânga Unită Europeană).
În expunerea sa, senatorul Corlățean, raportor din partea Comisiei de monitorizare a Adunării, alături de Claude Kern (Franța, ALDE) pentru îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor Georgiei față de Consiliul Europei, a menționat că scrutinul legislativ s-a desfășurat în urma unei importante reforme constituționale care a vizat sistemul electoral și care a generat o substanțială reformă legislativă cu privire la procesul electoral. A menționat că modificările legislative în această materie au fost prefațate de dezbateri consistente în cadrul Parlamentului georgian, de negocieri complicate între putere și opoziție, care au beneficiat și de sprijinul co-raportorilor APCE. A arătat că dezbaterile s-au referit la angajamentele asumate anterior de Georgia, în special cu privire la adoptarea sistemului proporțional de vot, care se preconizează a intra în totalitate în vigoare în 2024 și care a fost pus în practică parțial la alegerile parlamentare din 31 octombrie 2020. Și-a exprimat satisfacția că aceste alegeri au fost organizate, la solicitarea co-raportorilor APCE, și cu luarea în considerare a unor aspecte care sunt specifice sistemului de vot proporțional.
A salutat concluziile observatorilor internaționali (APCE, OSCE/ODIHR) potrivit cărora alegerile au fost în general libere, competitive, iar drepturile fundamentale au fost respectate, fiind totodată semnalate și deficiențe importante, precum alegații de nereguli în desfășurarea procesului electoral, folosirea abuzivă a resurselor administrative de către guvern, intimidarea unor alegători etc., care trebuie investigate de către autorități în mod corespunzător. Senatorul Corlățean și-a exprimat îngrijorarea cu privire la accentuarea în ultimii ani a polarizării politice în Georgia și a îndemnat forțele de la putere și din opoziție să identifice modalități de atenuare a acestor divergențe, care au culminat din păcate cu refuzul opoziției de a-și prelua mandatele în Parlament în urma alegerilor de la sfârșitului anului trecut. A reiterat în acest context, solicitarea publică adresată anterior de către co-raportorii APCE ca opoziția să participe la procesul democratic si de reforme din Georgia, prin revenirea la activitățile politice desfășurate în cadrul Legislativului georgian.
La final, senatorul Corlățean a menționat că, în calitate de raportor APCE privind monitorizarea Georgiei, va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din această țară, inclusiv prin organizarea în perioada următoare a unei misiuni de monitorizare la Tbilisi, care să cuprindă o serie de întâlniri cu actorii politici, instituționali și ai societății civile relevanți.