DISTRIBUIȚI

Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a salutat votul de astăzi din plenul Parlamentului în favoarea Acordului economic și comercial cuprinzător (CETA) UE-Canada și a Acordului de parteneriat strategic cu Canada. Votul este expresia unei largi majorități, obținute în urma unei dezbateri ample și detaliate.

Președintele Tajani a declarat: „Este un acord bun pentru cetățenii noștri. Acordul va crea noi locuri de muncă și va stimula creșterea economică, aducând avantaje pentru întreprinzători și consumatori, ținând cont, în același timp, de preocupările lor. Documentul garantează că standardele ridicate ale UE din domeniul sănătății, protecției mediului și muncii vor fi protejate.

Întreprinzătorii europeni sunt lideri în materie de excelență și calitate. Multe dintre IMM-urile noastre sunt axate pe export. Este în interesul Uniunii Europene să promovăm o politică comercială inteligentă, bazată pe piețe deschise, pe norme juste și pe condiții de concurență echitabile.

Eliminând tarifele și barierele normative și administrative și deschizând în același timp piețele achizițiilor publice, acordul creează oportunități, îndeosebi pentru IMM-uri, făcându-le mai competitive. Economia reală în integralitatea ei, inclusiv investițiile, industria prelucrătoare, serviciile, comerțul electronic, agricultura și pescuitul, va beneficia considerabil de pe urma acestui acord.

Prietenia noastră de lungă durată cu Canada depășește cu mult domeniul schimburilor comerciale. Ea se bazează pe rădăcini culturale comune și pe valori împărtășite, inclusiv o societate deschisă, drepturile omului, statul de drept și dezvoltarea durabilă, care stau toate la baza Acordului de parteneriat strategic.

Am răspuns așteptărilor cetățenilor noștri, oferindu-le o Uniune Europeană puternică, care înfruntă cu succes provocările globale, stabilind reguli și construind parteneriate solide pentru a oferi soluții eficace.

Pentru ca Europa să profite pe deplin de CETA, fac apel la statele membre să îl ratifice rapid.

În domeniul comerțului, la fel ca în cel al cooperării politice, suntem mai puternici împreună.”

Notă către redactori:
Președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, va avea o întâlnire bilaterală cu Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, la Strasbourg, joi, 16 februarie. Prim-ministrul Trudeau se va adresa apoi plenului Parlamentului la ora 11.00.
La ora 12.00 va avea loc o conferință de presă comună cu Președintele Tajani și Prim-ministrul Trudeau, în sala de presă a Parlamentului European.

Informații suplimentare
Infografie CE – CETA pentru fiecare stat membru
Informații complete despre CETA:
Analiză PE despre CETA

Carlo CORAZZA
Purtător de cuvânt al Președintelui PE