DISTRIBUIȚI

Roxana Pencea | Declic

Dragă Pompiliu,
În vremuri de criză sunt angajați care rămân fără slujbă, freelanceri care își pierd contractele, oameni care nu mai au bani de mâncare, bolnavi cronici și bătrâni care nu-și mai permit medicamentele.
Tocmai acești oameni, foarte vulnerabili economic, sunt de obicei ignorați de guverne. După criza financiară globală din 2008, băncile au fost salvate, iar bancherii au primit bonusuri uriașe. Oamenii obișnuiți însă au suportat greul, fără să existe măsuri compensatorii.
COVID-19 este o boală înfricoșătoare și trebuie să facem tot ce putem pentru a ne susține reciproc în aceste momente dificile. Acum toți trecem prin momente grele, dacă acționăm rapid, am putea influența agenda publică. Am putea construi bazele unei economii cu adevărat grijulii, unde toată lumea are venituri suficiente pentru a supraviețui acestei situații de criză.
Așa că ne-am propus să convingem guvernul să facă un fond de solidaritate din banii proveniți, de exemplu, din plafonarea pensiilor speciale pe 6 luni. În ianuarie 2020, peste 9.000 de români primeau pensii speciale. Cea mai mare pensie specială era de 18.716 lei. Doar din această pensie, presupunând că ar fi plafonată la 4.000 de lei timp de 6 luni, ar rezulta 88.296 lei. Cu acești bani am ajuta alte 65 de persoane (dacă ajutorul ar fi la valoarea salariului minim net) sau 176 de oameni (dacă ajutorul ar fi la valoarea indemnizației de șomaj). Prin solidaritate, am putea să asigurăm supraviețuirea a cel puțin un milion de oameni doar din această realocare.

Am vrea să lansăm noua campanie cât mai curând. Înainte de toate însă, am vrea să știm unde crezi tu că ar trebui să meargă banii dintr-un eventual fond de solidaritate.

Tehnologiile moderne pe care echipa Declic le are la dispoziție ne permit să ne consultăm cu tine și să-ți aflăm opinia aproape instant. Tot ceea ce trebuie să faci este să răspunzi la chestionarul pe care l-am pregătit, alegând una dintre cele patru variante.

Răspunsul tău e foarte important pentru noi pentru că ne ajută să stabilim cum continuăm. Răspunzi și tu chiar acum?

Dacă ar exista un fond de solidaritate prin plafonarea pensiilor speciale timp de 6 luni, către ce ai alege să meargă banii?

Către un venit minim garantat
Către gratuitate la medicamente
Către amândouă
Către niciuna

Mulțumim că te implici,
Roxana, Cătălina și echipa Declic

PS: Criza generată de epidemie ar putea să ducă la un milion de șomeri. Alte sute de mii de oameni în vârstă și bolnavi cronici stau cu grijă că nu vor mai avea bani să-și plătească medicamentele. Plafonarea pensiilor speciale este un prim pas pentru a ne asigura sumele necesare unui fond de solidaritate în vremea coronavirusului. Dacă ar fi să cerem Guvernului un astfel de fond, către ce crezi că ar trebui să meargă banii: către un venit minim garantat sau către gratuitate la medicamentele pentru bolnavi cronici și cei peste 65 de ani?