DISTRIBUIȚI

Lipovenii și ucrainenii din Delta Dunării au preparat weekend-ul acesta, mâncăruri care au dezvăluit gustul unic al bucătăriei de odinioară din satele de pescari din Nordul Dobrogei – Delta Dunării. Evenimentul a avut loc în cadrul programului anual Sărbătoarea Deltei în Muzeul ASTRA.
Povestea satelor din Delta Dunării a fost îmbogățită cu demonstrații care pun în valoare instrumentarul piscicol și instrumentarul casnic specific oricărei gospodării arhaice din sate precum Letea, Mila 23, Caraorman sau Crișan.

Povestea preparatelor
1. Pește afumat la afumătoarea construită din stuf
Valentin Agache, pescar din Mila 23
Crestăm peștele pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Îl dăm vreo 2 zile la vânt.

Când îl punem la afumat îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăți şi îl punem la desărat. La fum molcom se ține mai bine de o zi. Pentru fum folosim ceea ce avem noi pe baltă – salcia uscată.

2. Malasolcă ca la ucrainenii din Letea, județul Tulcea
Vanea Pocora, pescar din satul Letea
Curățăm peștele de mațe, dar nu şi de solzi, îl tăiem pe șira spinării, de la cap, până la coadă, să îl putem deschide ca pe file. Îl crestăm pe lângă oasele mari, îl spălăm bine de sânge şi umplem crestăturile cu sare grunjoasă, acea sare ca de murături. Când vrem să îl pregătim îl scoatem din saramură, îl tăiem în 2-3 bucăți şi îl punem la desărat.

După ce am schimbat 3-4 ape în care a stat, îl punem la fiert. Dacă apa după primul fiert este sărată, punem alta proaspătă şi fierbem din nou. Într-o altă oală, punem cartofi la fiert în coajă. Când peștele este fiert, îi scoatem solzii care ies foarte ușor. Așezăm peștele pe platou alături de cartofii fierți în coajă şi servim totul cu mujdei.

3. Crap prăjit la plitka (plită)
Gheorghe Ivanov, ucrainean pescar din satul Letea, județul Tulcea
Se curăță peștele prins (crap, caras, lin,, roșioară), se taie felii subțiri, se dă sare potrivit apoi, la o tigaie, la foc de lemne sau de stuf se prăjește în ulei. Noi la colibă pe baltă dar și acasă îl mâncăm cu mujdei.