DISTRIBUIȚI

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată.

O placă de calcar din anul 213, aparţinând împăratului roman Caesar Marcus Aurelius Antoninus, a fost descoperită la acest sfarşit de săptămână în peretele casei lui Iuliu Maniu din localitatea salajeană Bădăcin, informează Radio România Actualităţi.

Şase astfel de plăci au fost inscripţionate în anul 213 din care, până astăzi, au fost păstrate doar trei.

DECIZIA care va afecta toţi fumătorii. Ce se întâmplă de astăzi cu toţi cei care aprind o ţigară. În document scrie negru pe alb

Două dintre acestea se află la Muzeul din Zalău, iar una a fost salvată în anul 1934 de către Iuliu Maniu, care a înţeles valoarea acesteia, şi pentru a o feri de intemperii, a zidit-o în peretele verandei casei de la Bădăcin, unde se află şi astăzi, în stare foarte bună de conservare.

Cu ocazia lucrărilor de reabilitare a casei lui Iuliu Maniu, ce s-au desfăşurat în această toamnă, veranda casei a fost decopertată, placa fiind acum vizibilă din exterior, potrivit arheologilor din Zalau.

GALERIE FOTO. TOP 10 maşini accesibile pe care le au milionarii americani. Leonardo DiCaprio şi Justin Timberlake sunt printre ei

„În acea vreme nu existau muzee şi era o practică a familiilor de nobili să salveze obiectele vechi de la pieire. Astfel, Iuliu Maniu a salvat placa găsită de nişte ţărani, încastrând-o în peretele casei de la Bădăcin, în anul 1934.

De-a lungul anilor, placa a fost acoperită cu var de cei care au avut în primire casa, dar aceasta a rămas intactă”, explică Cristian Borz, custodele casei.