DISTRIBUIȚI

Virgil Popescu, ministrul Energiei, acuză de abuz de poziție dominantă operatorii care au și statut de furnizori de ultimă instanță, fiind în același timp și distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON). Ministrul spune că vrea să schimbe legislația astfel încât toți consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 (n.red. cam 75% din consumatorii casnici) și care nu au încheiat contract pe piața liberă „să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual”. Adică, să nu mai fie trecuți automat pe serviciul universal, la preț mult mai mare decât pe piața liberă, așa cum se întâmplă acum.

Ulterior, consumatorul va avea posibilitatea să caute și să încheie ce contracte doresc, cu orice furnizor. Virgil Popescu spune că a discutat cu reprezentanții Consiliului Concurenței și este „perfect concurențială” o astfel de măsură.

A mai discutat și cu reprezentanții ANRE și îi lasă să se gândească până pe 15 ianuarie.

„Ei au o bază de 6 milioane de clienţi reglementat pentru care nu au plătit niciodată. Deci asta este evident, când s-a făcut privatizarea, distribuţiile au luat distribuţiile de energie electrică, nu au luat clienţii. Automat au preluat această bază de date, au preluat clienţii, nu au plătit niciodată pe ei, iar acum îi folosesc ca şi monopol. Ori asta nu poate să rămână aşa. Nu pot să am eu monopol de 6 milioane de clienţi pe care îi gestionez cum vreau şi dacă eu mâine spun că trec în regim concurenţial îi duc întâi prin serviciul universal care este mai scump: eu îl stabilesc că este mai scump cu 26%, la anumiţi furnizori cu 15%, cu 20% la alţii şi îi las pe aceşti 6 milioane să opteze într-o lună, două, trei”, a declarat Virgil Popescu marți, la Digi24, potrivit Agerpres.

Acesta a spus că lasă ANRE să se mai gândească, dar după data de 15 ianuarie, în Guvern va fi modificată legea energiei electrice şi a gazelor naturale în privința liberalizării.

„Eu o să vin cu o propunere foarte clară: le-am spus-o astăzi celor de la ANRE. Am verificat-o cu Consiliul Concurentei, este perfect concurenţială: nu trec oamenii obligatoriu în serviciul universal care este mai scump. Nu. Le ofer oamenilor să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual şi, dacă nu le convine, se pot schimba, dar nu îi duc în serviciul universal care este cel mai scump. Deci, furnizorii au o bază de date de clienţi, ştiu profilul clientului, ştiu cât consumă, au ofertele în concurenţial care sunt mult mai ieftine decât oferta în serviciul universal”, a spus ministrul.
Acesta a precizat că Executivul face aceste modificări în condițiile în care ANRE nu intervine, chiar dacă are posibilitatea să facă acest lucru.

„Dacă ANRE nu face acest lucru, că poate să facă, şi să le spunem foarte clar tuturor furnizorilor care au baza de date la toţi clienţii din regim reglementat că prima opţiune a clientului este cel mai mic preţ din portofoliul vostru de oferte: ăsta îl oferiţi! Şi este cu mult mai mic decât serviciul universal. Şi cu ocazia asta se închide absolut totul. Nu trebuie să se mai ducă omul să facă coadă, să opteze. Poate ANRE să verifice dacă i-a oferit preţul şi automat poate să intervină şi să penalizeze furnizorul dacă l-a minţit şi are altă ofertă care este deja înregistrată acum, că aveţi în calculatorul de preţuri al ANRE cu toate ofertele. Ele au fost notificate către ANRE. Deci nu mai putem vorbi că se poate jongla cu ofertele”, a mai spus Virgil Popescu.

Reamintim că Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a emis ordine care ar putea favoriza furnizorii de ultimă instanță, adică ENEL, CEZ, Electrica, E.ON, în raport cu alți furnizori, în contextul liberalizării pieței energiei electrice. Teoretic, piața energiei s-a liberalizat de la 1 ianuarie 2021. Practic, reglementatorul intervine pe piață și prin tot felul de tertipuri creează avantaje acestor mari furnizori.

De altfel, conducerea ANRE s-a întâlnit cu reprezentanții operatorilor care sunt și furnizori de ultimă instanță (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON) înainte de a pune în dezbatere publică un ordin controversat care îi favorizează pe aceștia, potrivit informațiilor HotNews.ro.

Una dintre întâlniri a avut loc chiar luni, cu puțin timp înainte ca proiectul să fie publicat pe site-ul ANRE. La discuții nu au fost chemate toate părțile interesate, cum ar fi reprezentanții consumatorilor sau și alți furnizori în afară de cei patru.

Întrebați de HotNews.ro de ce nu au fost chemate toate părțile interesate, reprezentanții ANRE au spus că ordinul creează obligații doar pentru furnizorii de ultimă instanță, ceea ce nu este adevărat. Ordinul creează obligații și pentru ceilalți furnizori, însă partea controversată este că îi favorizează pe cei de ultimă instanță. Practic, ANRE permite prin legislație practici anticoncurențiale, unele prevederi părând a fi cu dedicație.
Răzvan Nicolescu, expert în energie şi fost preşedinte al Agenţiei Europene de Reglementare în Energie (ACER), a întocmit o listă de 5 sfaturi, care-i poate ajuta pe cei 6 milioane de români aflaţi încă în piaţa reglementată să depăşească haosul creat de liberalizarea pieţei de energie electrică, scrie Adevărul.
„Mă întreabă oamenii ce pot să facă în contextul haosului creat cu liberalizarea pieţei de energie electrică.
Cinci sfaturi pe care le consider utile:
1. Fără a va expune la cozi şi la Covid încercaţi să treceţi cât mai rapid în piaţă concurenţială;
2. Încercaţi să obţineţi mai multe oferte de la furnizori şi alegeţi-o pe cea mai bună dintre ele;
3. Citiţi cu atenţie ce semnaţi. Dacă vi se pare că o clauză nu e în regulă, anunţaţi Autoritatea de Protecţie a Consumatorilor sau ANRE dacă va răspunde;
4. Nu mai lăsaţi aparate în stand by. Aveţi grijă să vă uitaţi la consumul energetic când cumpăraţi noi electrocasnice. Încercaţi să treceţi iluminatul de acasă pe led-uri care consumă mai puţin;
5. Dacă aveţi cum, încercaţi să va instalaţi soluţii independente de producţie a energiei. Anticipez că preţurile vor continuă să crească în următorii doi-trei ani şi nu vă puteţi bază pe protecţia autorităţilor care v-au arătat cât le păsa de voi la acest moment al liberalizării. Dacă puteţi, încercaţi să luaţi problema energetică în propriile voastre mâini!”, consideră specialistul în energie.
Anterior, Răzvan Nicolescu avertizase că noul ordin al Autorităţii Naţionale de Reglementare (ANRE), prin care consumatorii pot încheia contracte pe piaţa concurenţială până la 31 martie doar cu furnizorul lor actual, poate afecta grav şi pe termen lung concurenţa pe piaţă.
„Proiectul de ordin încearcă, într-o măsură, să repare greşeala făcută şi legată de faptul că oamenii nu au ştiut şi nu au avut timp să încheie un contract în piaţa liberă. Problema este însă că introduce nişte elemente care ar putea afecta grav şi pe termen lung concurenţa, putând fi catalogate ca segmentare de piaţă sau iniţiere de cartel.
Practic, ofertele cele mai bune, de exemplu cea a Hidroelectrica, pe care le arată comparatorul de preţuri al ANRE ca fiind competitive, sunt penalizate, iar consumatorii sunt determinaţi să aleagă exact furnizorul actual”, a precizat Nicolescu. Potrivit acestuia, o liberalizare reuşită este una în care oamenii ştiu ce să facă, îşi negociează şi îşi aleg furnizorul dorit.
Virgil Popescu: Unii furnizori se îmbogăţesc pe seama consumatorilor
Virgil Popescu, ministrul Energiei, a acuzat de abuz de poziţie dominantă operatorii care au şi statut de furnizori de ultimă instanţă, fiind în acelaşi timp şi distribuitori (ENEL, CEZ, Electrica, E.ON).
Ministrul spune că vrea să schimbe legislaţia astfel încât toţi consumatorii care au fost în regim reglementat până la 1 ianuarie 2021 (n.red. cam 75% din consumatorii casnici) şi care nu au încheiat contract pe piaţa liberă „să intre direct pe preţul concurenţial, cel mai ieftin al furnizorului actual”.
Adică, să nu mai fie trecuţi automat pe serviciul universal, la preţ mult mai mare decât pe piaţa liberă, aşa cum se întâmplă acum.
El a explicat că serviciul universal a fost gândit „ca excepţie” pentru situaţiile în care clienţii rămân fără contract, în situaţi precum cea în care un furnizor dă faliment, iar acest serviciu oferă un preţ mai mare pentru că, neavând o predicţie, furnizorul care preia clientul ar pitea cumpăra, la rândul său, energia la un tarif mai mare.
Popescu a precizat că „nu se poate” ca acest serviciu să fie folosit acum „ca şi regulă, pentru şase milioane de români”, iar furnizorii sunt cei care au câştiguri nejustificate.
„În România sunt opt milioane de gospodării care sunt racordate la… şi au contacte pe piaţa de energie electrică, dintre aceştia, în jur de 6 milioane sunt în regim reglementat au fost în regim reglementat până la sfârşitul anului trecut, şi două milioane sunt pe piaţa liberă, pe piaţa concurenţială. (…) Cei care au contract în piaţa concurenţială nu este obligatoriu să schimbe, ei pot schimba oricând, dacă găsesc un furnizor care oferă mai bine decât în acest moment.
Vorbim de restul de şase (milioane de consumatori – n. red.). Aici apare iar un paradox al nostru: consumă în jur de 55-60 kW pe lună, asta înseamnă o factură de 30-40 de lei. Asta înseamnă că, la ei o scumpire , ceea ce au făcut furnizorii, cu 10, cu 15%, aşa au gândit, ei, nu se simte… trei, patru, cinci lei. Dar trei, patru, cinci lei înmulţit cu patru milioane şi ceva de clienţi, pe lună înseamnă vreo 12-13 milioane de lei care vin necuvenit în buzunarul acestor furnizori care ofer serviciul universal”, a mai afirmat Popescu.
Distribuie Tweet
Distribuie Tweet