DISTRIBUIȚI

Dezbatere despre starea Uniunii: întărirea rolului de jucător global al UE
Preşedintele Juncker a cerut UE să vorbească şi să acţioneze unitar pe scena globală, să îşi apere valorile democratice şi să refuze naţionalismul nociv.
“UE este un finanţator la nivel global, dar trebuie să devină şi un jucător global,” a spus Jean-Claude Juncker în discursul său despre Starea Uniunii 2018. “Nu avem nicio garanţie că aliaţii noştri de ieri vor rămâne aliaţii noştri de mâine,” a adăugat el anunţând o serie de propuneri pentru întărirea Uniunii Apărării, sistemului de protecţie a frontierelor externe ale UE şi a monedei europene ca monedă internaţională. „Este absurd ca UE să plătească 80% din factura pentru importurile de energie în dolari deşi din SUA pleacă doar 2% din importurile de energie ale UE,” a mai spus Juncker.
Juncker a subliniat diferenţa dintre patriotismul luminat şi naţionalismul nesănătos. „Articolul 7 trebuie activat atunci când libertatea presei şi statul de drept sunt ameninţate,” a adăugat el. „Nu există democraţie fără o presă liberă. (…) Respectarea deciziilor justiţiei nu reprezintă o opţiune, ci o obligaţie.” Europa trebuie să îşi apere sistemul democratic de interese internaţionale sau private.
Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a declarat: “Parlamentul European doreşte, mai mult ca oricând, să fie în centrul democraţiei. Trebuie să dăm puterea de iniţiativă Parlamentului European. Suntem singurul Parlament din lume care nu poate iniţia legislaţie.” Tajani a adăugat că, „în ceea ce priveşte Africa, acţiunea UE merge în direcţia bună, dar este nevoie de mai multe resurse: cel puţin 50 de miliarde de euro, pentru a oferi oportunităţi africanilor în Africa şi a stopa migraţia.”
Găsiţi mai jos declaraţiile membrilor PE care au luat cuvântul astăzi:
Jean-Claude JUNCKER, Preşedintele Comisiei Europene (partea 1)
Jean-Claude JUNCKER, Preşedintele Comisiei Europene (partea 2)
Jean-Claude JUNCKER, Preşedintele Comisiei Europene (partea 3)
Antonio TAJANI, Preşedintele Parlamentului European
Manfred WEBER (EPP, DE)
Udo BULLMANN (S&D, DE)
Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, PL)
Guy VERHOFSTADT (ALDE, BE)
Ska KELLER (Greens/EFA, DE)
Gabriele ZIMMER (GUE/NGL, DE)
Nigel FARAGE (EFDD, UK)
Nicolas BAY (ENF, FR)

Informaţii suplimentare:
• Înregistrarea dezbaterii (12.09.2018)
• Discursul privind Starea Uniunii (Comisia Europeană)
• Cercetare PE: Evaluarea rezultatelor Comisiei până în prezent
• EP Research briefing on 2018 SOTEU
• Materiale audiovizuale

Bogdan BÂRLA

Press officer – Biroul de Legatură al Parlamentului European în România
bogdan.barla@europarl.europa.eu
+40 741 138 767
+40 21 405 0880