DISTRIBUIȚI

Invitație de presă

Dezbaterea ,,Viitorul digital al Europei”

Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale și Think-Tank-ul Digital Citizens Romania vă invită la evenimentul ,,Viitorul digital al Europei”.

Evenimentul va avea loc miercuri, 30 mai 2018 la Senatul României, salonul Dimitrie Cantemir, în intervalul orar 09:00 – 12:00. Obiectivul acestuia este consolidarea priorităților sectorului digital, în contextul pregătirii și exercitării președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene, deținută de România în perioada ianuarie – iunie 2019 și formulării unei noi Agende Europene Digitale post 2020 și a bugetului aferent.
,,Viitorul digital al Europei” va porni de la rezultatele consultărilor generate de Forumul EU-RO 2019, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, care până în prezent a identificat trei direcții principale: securitatea cibernetică, educația digitală, inovarea și digitalizarea.
Evenimentul reunește, într-un format de masă rotundă, reprezentanți ai Parlamentului, ai Guvernului, ai mediului academic, ai companiilor de IT&C, precum și alți actori interesați de sectorul digital și posibilele contribuții ale președinției rotative a Consiliului UE.
„Viitorul digital al Europei“ este primul eveniment din seria celor organizate sub umbrella ,,Lideri în rEvoluția Digitală” – o inițiativă ce vizează abordare strategică a domeniului digital, înainte, în timpul dar și după președinția României la Consiliul UE, conectând dezbaterile naționale, europene și globale – printr-o abordare multi-actor, bazându-se pe expertiza națională și creând sinergii cu inițiativele europene.
În contextul unor dezbateri europene și globale din ce în ce mai accentuate cu privire la viitorul digital și impactul evoluțiilor tehnologice, consolidarea acestor teme pe agenda Uniunii Europene și a președinției Consiliului devine cu atât mai importantă, atât pentru a asigura competitivitatea UE în raport cu marile economii globale, cât și pentru a garanta oportunități egale pentru toți cetățenii și actorii implicați.
Totodată, momentul strategic al președinției române a Consiliului UE dar și mandatul întregului trio România-Finlanda-Croația în definirea viziunii UE post 2020 creează premisele unei poziționări strategice a României ca un centru regional de expertiză în domeniul digital, construind astfel pe expertiza recunoscută în formarea specialiștilor IT&C sau securitate cibernetică și accentuând contribuția națională la agenda europeană.

Evenimentul va beneficia de prezența următorilor invitați:
– Doamna Gabriela Crețu, președinte al Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului, Parlamentul României;
– Domnul Petru Bogdan Cojocaru, ministru, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
– Doamna Gabriela Ciot, secretar de stat, Ministerul Afacerilor Externe;
– Doamna Manuela Catrina, secretar de stat, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale;
– Domnul Ciprian Preda, secretar de stat, Ministerul Cercetării și Inovării;
– Doamna Veronica Ștefan, fondator al Digital Citizens Romania;
– Domnul Ioan-Cosmin Mihai, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”;
– Domnul Daniel Ioniță din partea CERT-RO;
– Domnul Răzvan Rughiniș, co-Fondator în cadrul Innovation Labs București;
– Domnul Daniel Ilinca, vicepreședinte al Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii-ANIS;
– Domnul Viorel-Nicolae Gaftea, secretar științific al Academiei Române;
– Doamna Adela Bradu din partea Camerei de Comerț Româno-Americană.

Persoana de contact: Domnul Sorin Bobocea – Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului
Telefon: 0721378089, e-mail: sorinbobocea@gmail.com