DISTRIBUIȚI

Eruditul profesor Constantin Frosin un Prinţ al Francofoniei

Vestea total neaşteptată şi neplăcută despre plecarea în ţinuturile veşniciei a traducătorului şi prestigiosului universitar gălăţean cu recunoaştere internaţională, Constantin Frosin, a bulversat pe toţi oamenii de cultură care l-au cunoscut din ţară şi de peste hotare.
Acest maestru inegalabil al limbii lui Voltaire, autor a 40 volume de creaţie şi alte 200 de cărţi traduse din limba română în franceză şi invers, a impresionat ireversibil mediul academic.
Confraţii din cultura franceză l-au apreciat foarte mult, pe eruditul gălăţean la justa valoare, la superlativ, conferindu-i cele mai înalte distincţii ale statului francez, printre care amintim: „Comandor al Ordinului Laurii Academiei 2004”, sau „Ofiţer al Ordinului Francez al Artei şi Literaturii 2009”.
Nu numai învăţământul universitar gălăţean a pierdut un om al catedrei, ci şi România, pentru că are mai puţin un lingvist, traducător, scriitor, un adevărat şi veritabil erudit, care a creat o vastă operă, a format numeroşi discipoli şi a amprentat căile multor actuali universitari.
Profesorul Frosin va rămâne în mentalul colectiv ca românul care a reuşit să schimbe definiţia din „Dicţionarul La Rousse”, unde Eminescu era considerat doar „un auteur de contes et de nouvelles populaires”, greşeală asumată şi îndreptată de către coordonatori, printr-o descriere într-un spaţiu mult mai mare, ca fiind poetul naţional al românilor.
De-a lungul vieţii profesorul Frosin s-a bucurat de numeroase aprecieri în Italia, Marea Britanie, în întreaga lume francofonă, mai puţin în România unde realizările i-au fost minimalizate.
Constantin Frosin, membru al Academiei Franceze (1991) a fost inclus în numeroase dicţionare, antologii şi anuare, dintre care amintim: „Whoʹs Who in France”, introdus în patru ediţii ale „Anuarului Personalităţilor din Francofonie: Le Richelieu”, considerat „Cercetătorul anului 2005 la Oxford” la categoria Ştiinţe umaniste, domeniul Filologie.
Pentru cei interesaţi şi preocupaţi de opera şi activitatea sa, trebuie să ştie că volumele publicate, activitatea literară sau funcţii şi reponsabilităţi profesionale vor putea fi studiate din surse uşor de găsit.
Constantin frosin a publicat şi 18 volume de poezie la câteva edituri româneşti, însă majoritatea au fost la edituri din Franţa, Belgia şi Luxemburg.
Amintim că profesorul Constantin Frosin a fost şi director al revistei „Le Courrier International de la Francophilie”, al revistei universitare „Le Droit International, Notre Avenir”, redactor şef adjunct al revistei „Danubius Universitas” şi membru în Comitetele de redacţie a numeroase reviste, prin care a promovat personalităţi care apaţin patrimoniului cultural românesc şi a adus în atenția elitelor culturii de limbă franceză informații importante, mai puțin cunoscute, despre istoria, cultura și spiritualitatea românească.
Pe universitarul Constantin Frosin l-am cunoscut începând cu anul 2009 prin intermediul acad. Constantin Gh. Marinescu, şi de la Congresele Universităţii „Apollonia” din Iaşi unde participa an de an şi susţinea teme deosebit de interesante. Cele mai multe erau din domeniul comunicării şi al jurnalismului, profesorul fiind răsplătit cu titlul de „Doctor Honoris Causa”.
A publicat constant în revista „Convergenţe Spirituale Iaşi-Chişinău”, care apare sub egida Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi a Universităţii „Apollonia” la care cu onoare îndeplinesc responsabilităţile ce-mi revin în calitate de Secretar general de redacţie.
La rândul meu m-am bucurat de aprecierile făcute de domnia-sa de-a lungul timpului, atât despre activitatea cultural-ştiinţifică cât şi cea de creaţie, afirmând în scris că „Ionel Pintilii, un Poet cu P mare”. Am mulţumit respectuos la timpul respectiv şi o voi face de câte ori voi avea posibilitatea, ocazie fiind şi aserţiunea de faţă.
Un fapt recunoscut în presă este acela că ultimul articol scris de Constantin Frosin a fost despre unul din părinţii săi spirituali, acad. Constantin Gh. Marinescu care a constituit Prefaţa volumului „Drum lin către stele” iniţiat de către subsemnatul şi gălăţeanul Pompiliu Comşa, ca omagiu pentru cel care a fost ca un părinte pentru noi la un an de la plecarea către stele.
Pentru toate aceste merite incontestabile, sumar prezentate mai sus, cei care l-am cunoscut îi vom păstra permanent o pioasă amintire şi vie recunoştinţă.
Dumnezeu să vă aşeze în cetatea Drepţilor, domnule profesor Constantin Frosin!
col.dr.IONEL PINTILII