DISTRIBUIȚI

Declarația oficială, dată de episcopii romano și greco-catolici din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, desfășurată în perioada 3-5 mai 2017 în Cluj Napoca, a atras atenția opiniei publice, asupra uneia din devierile de la credința creștină, care riscă să-l îndepărteze pe omul contemporan de la adevărurile de credință revelat de Mântuitorul Isus Hristos apostolilor și ucenicilor învestiți și transmis lumii întregi prin succesorii acestora, în persoana Sfântului Părinte Papa, episcopilor și preoților investiți cu putere eclezial – misionară în propovăduirea și interpretarea Cuvântului lui Dumnezeu. Astfel, Catehismul Bisericii Catolice, proclamă în Articolul 2, Capitolul III, paragraful 85 – 86 că: „ 85 Misiunea de a interpreta în mod autentic Cuvântul lui Dumnezeu scris sau transmis a fost încredinţată numai Magisteriului viu al Bisericii, a cărui autoritate se exercită în numele lui Isus Cristos” (Dei Verbum 10), adică episcopilor aflaţi în comuniune cu urmaşul lui Petru, episcopul Romei. 86 „Acest Magisteriu nu e însă deasupra Cuvântului lui Dumnezeu, ci îl slujeşte, învăţând numai ceea ce a fost transmis, deoarece, prin porunca dumnezeiască şi cu asistenţa Duhului Sfânt, îl ascultă cu pietate, îl păstrează cu sfinţenie şi îl expune cu fidelitate şi ia din acest unic tezaur al credinţei tot ceea ce propune ca adevăr de credinţă revelat de Dumnezeu” (Dei Verbum 10). Cuvinte clare și cuprinzătoare care nu lasă loc interpretărilor exhaustive și partizanare.
Ne place să ne construim o credință după chipul și asemănarea noastră și nu cum o vrea Dumnezeu de la noi; comodă, îmbinând elemente de teologie creștină cu ”picături” de superstiții, magie, sau chiar vrăjitorie. Nu e de ajuns să mergem din când în când la Biserică spre ”a aprinde o lumânare și a spune un Tatăl nostru” pentru ca în restul timpului să trăim ca și dușmani ai lui Dumnezeu. Oare ajunge să postim cu pâine și apă și să ne lăudăm cu pomenile pe care le oferim, dacă nu încercăm să ne apropiem tot mai mult de Dumnezeu prin frecventarea Sfintelor Taine: Sfânta Liturghie duminicală, Mărturisirea păcatelor și Sfânta Împărtășanie?
De ce trebuie să-L căutăm pe Domnul numai când avem vreun necaz, sau suntem greu încercați, pentru ca în restul vieții să îl uităm sau să fim indiferenți. Ne place să ne aflăm viitorul, consultând horoscoape ca să aflăm cum ne va fi ziua; mergem la ghicitoare și vrăjitoare pentru legări și dezlegări de farmece și pentru fericire în familie și sănătate, ignorând faptul că viitorul, viața, sănătatea, fericirea și pacea vin doar la Domnul, toate celelalte practici fiind închinări la idoli și lucrări diavolești.
Trebuie să înțelegem odată pentru totdeauna, că noi ne construim viitorul prin alegerile de viață pe care le facem. Nu vom deveni mai fericiți după o ședință de ghicit în cafea, în cărți sau ”dat în bobi”, dar în mod sigur ne vom simți mai împliniți și împăcați după participarea la o Sfântă Liturghie în Biserică. Mersul la ghicitoare sau la vrăjitoare, nu ne va aduce pacea în familie și nici Binecuvântarea lui Dumnezeu; ci tulburare în suflet, remușcări și regrete.
Rămânem să alegem ce dorim să iubim: Lumina … sau întunericul. Hristos a Înviat!

Valeriu Ioan