DISTRIBUIȚI

Comisia parlamentară pentru legile justiţiei, condusă de fostul ministru al justiției Florin Iordache, se reunește azi pentru a relua discuțiile privind modificările Codului Penal, a Codului de Procedură Penală și Codului de Procedură Civilă. Ca și în cazul OUG 13 sau a altor propuneri de modificarea a legislației din justiție, proiectele par făcute cu dedicație și cu scopul de a slăbi lupta anticorupție.

Ca de obicei, Liviu Dragnea a negat că modificările Codurilor penale ce urmează să fie dezbătute în Comisia Iordache ar fi cu dedicaţie pentru el și alți politicieni, deși cel puțin puțin două dintre propuneri l-ar putea ajuta pe șeful PSD să-și rezolve problemele în justiție. „Îmi mai dă cineva anii pierduţi, ceea ce am pierdut din cauza acestui proces politic?… Am spus de la început, sunt trei motivaţii pentru modificarea acestor coduri: obligativitatea de a transpune directiva privind nevinovăţia, obligativitatea privind deciziile CCR şi CEDO”, a spus Dragnea.

În paralel, Guvernul continuă atacul la DNA. După ce președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu a fost convins de motivele enunțate de Tudorel Toader și, ca urmare, nu va da curs cererii acestuia de revocare a Laurei Codruța Kovesi, ministrul justiției contraatacă la Curtea Constituțională. Tudorel Toader a spus că a agreat cu premierul Viorica Dăncilă ca Guvernul să sesizeze luni CCR cu privire la refuzul președintelui de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Iohannis nu pare îngrijorat: „Nu există niciun conflict între președinte și guvern și nu există absolut, dar absolut, niciun temei pentru o sesizare a Curții Constituționale. Ce să sesizeze? Sau ce să judece Curtea? Că nu am fost de acord într-o chestiune în care legea îmi spune expres că eu pot să fiu de acord sau pot să fiu în dezacord?”, a spus Klaus Iohanis, adăugând că, din punctul lui de vedere, „procedura s-a finalizat”.

Pe de altă parte, tot ieri, Inspecția Judiciară a exercitat o a treia acţiune disciplinară faţă de Laura-Codruța Kovesi pentru că a refuzat să se prezinte în faţa unei comisii speciale de anchetă a Parlamentului, încălcând astfel dispoziţiile Curţii Constituţionale.

Și când am fi zis că lupta anticorupție a rămas fără colți, DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale împotriva fostului ministru al finanțelor Sebastian Vlădescu, într-un caz cu mită de 20 de milioane de euro. În același dosar sunt anchetați și fostul deputat Cristian Boureanu, dar și Mircea-Ionuț Costea, cumnat al lui Mircea Geoană și fost șef al Eximbank.

Recomandarea zilei: În contextul în care dezinformările și informațiile vehiculate pe canalele de propagandă ating uneori valori paroxistice, inclusiv în România, vă prezentăm – într-un infografic – soluții pentru a identifica și combate promovarea știrilor false. #BST
Reporter de serviciu Marius Silviu BURLUI,anul II CRP,Universitatea Apollonia Iasi